Видин е домакин на форум за иновациите в образованието

Сподели: 

Образователен форум на тема „Трансформиране на творческите идеи в практически проекти“ се провежда от 10 до 12 април във Видин. Организатор на събитието е Регионално управление на образованието (РУО) – Видин, а домакин е СУ „Цар Симеон Велики“.

Заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова откри форума, а официални гости бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-областният управител Ани Арутюнян и началникът на РУО – Видин Веселка Асенова. Присъстваха и представители на училища от Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, както и медии.

За първи път с националната програма „Иновации в действие“ е предвидена подкрепа за иновативни училища, въвели нови учебни предмети и интердисциплинарни модули, часове, в които се прилага интердисциплинарно учене. За това са осигурени допълнителни 1 800 000 лв. за повишаване на мотивацията за учене на учениците и техните резултати. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова при откриването на регионалния форум.

Приветствие към участниците отправи кметът д-р Ценков. „България е в топ 5 в света по най-добри показатели в науката и IT сектора. Министерство на образованието и науката има отговорната задача да превърне българските ученици в най-успешните. 90% от завършващите средно образование видински ученици продължават образованието си в най-елитните университети у нас и чужбина“ – каза д-р Цветан Ценков и пожела ползотворна работа на форума, а към младите хора се обърна с думите да учат, за да бъдат в полза на обществото.

Ученици от училището-домакин изнесоха рецитал, след което учебните заведения представиха презентации и видеоклипове, показвайки иновативни методи на преподаване, които са насочени към практиката, развитието и кариерното ориентиране на учениците.

Форумът се реализира в изпълнение на Националната програма на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“, Модул 2: „Форуми за образователни иновации“, а неговата основна цел е да бъдат споделени и популяризирани добри иновативни образователни практики от 30 училища в Северозападна България. Броят на иновативните училища от Община Видин е шест:  ОУ „Иван Вазов“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.