Видин празнува Духовния си празник

Отличиха четирима нови почетни граждани
Сподели: 

Четирима нови почетни граждани има Видин. На днешния празничен за града ни Димитровден с високото звание бяха удостоени Видински митрополит Неофит (посмъртно), лекарят д-р Тодор Вълев, етнографът Нинко Заяков и винопроизводителят Ивайло Йотов.
Духовният празник на Видин започна с тържествена света Литургия в катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“, която отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия. За празничния ден Видин получи ценен подарък от дарители – голяма икона на свети Димитър, пред която миряните се поклониха. След службата владиката освети знамената на видинските училища и на Патриотичен клуб „Бдинци“.
От катедралния храм към площад „Бдинци“ се отправи литийно шествие – в него се включиха Видинският митрополит Даниил, народните представители Владимир Тошев и Росен Живков, областният управител Момчил Станков и заместниците му, кметът на Видин д-р Цветан Ценков заедно с цялото общинско ръководство, председателят на Общинския съвет Генади Велков, районният мюфтия Неджети Али, представители на институции, на училища и много граждани.
На площад „Бдинци“ приветствия към жителите и гостите на Видин отправиха кметът на общината д-р Цветан Ценков и Видинският митрополит Даниил. По повод празника концерт изнесе фолклорният ансамбъл „Цвят“ при едноименното видинско читалище.
Празничната програма продължи с тържествено заседание на Общински съвет – Видин. Сред официалните гости на заседанието бяха председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на община Калафат Дору Митулецу и кметът на община Четате Марин Дуцъ, кметовете на общините Чупрене – Анжело Добричов, и Ружинци – Александър Александров, кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова и др.
Председателя на местния парламент Генади Велков приветства присъстващите в залата на Общинския съвет с „добре дошли“. „Иска ми се на този ден да благодаря на всички видински граждани, да благодаря на представителите на бизнеса, които продължават да работят и да създават работни места в тази изключително тежка ситуация. Иска ми се да вдъхна увереност на всички тях, че си заслужава да живеем и работим във Видин“, сподели Генади Велков. Той разказа, че преди няколко дни се е запознал с работата на археолозите, които проучваха антична Бонония и които предстои да проучат терен в двора на Синагогата, където очакват да намерят останките на римска баня. „Тогава повярвах, че наистина си заслужава да се живее и работи в този град. След като римляните преди хиляди години са решили тук да създадат градове като Бонония и Рациария, това означава, че имаме всички природни даденост, за да живеем в един хубав град. Оттук нататък всичко зависи от нас“, заяви Генади Велков. Той благодари и на общинските съветници, защото въпреки политическите различния и водените често остри дебати, когато става въпрос за доброто на град Видин, на общината членовете на местния парламент са единни.  
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков отбеляза, че настоящият Духовен поразник на Видин съвпада с почти една година от мандата на настоящото общинско ръководство и Общински съвет. „На този Общински съвет искам да благодаря – и за подкрепата, и за конструктивните критики на опозицията“, каза д-р Ценков.  Той благодари и за усилията, положени от страна на общинската администрация. Кметът отчете, че са предприети стъпки, така че Община Видин да получи за управление културно-историческите си паметници, а в бюджета за следващата година ще бъдат предвидени средства за провеждане на археологически разкопки, защото историята на Видин трябва да бъде проучена и показана на туристите както от България, така и от цял свят.
„Това, което лично мен като кмет ме притеснява е негативизмът на нашите съграждани, който се надявам да бъде преодолян тази година и те да разберат, че е нужно време, за да се видят резултатите“, заяви д-р Ценков. „Усилията в посока европейското развитие на Видин ще бъдат колосални и ще са приоритет за цялата администрация“, подчерта кметът. „Уважаеми приятели, уважаеми съграждани, наистина е дар от Бога, че сме родени тук, че живеем в този прекрасен град! Нека св. Димитър да ни закриля, да ни дава сили, вяра и надежда в утрешния ден“, каза още д-р Ценков.
Приветствие отправи и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. „Днешният празник ни учи, че не само материалните успехи са критерий за просперитета и напредъка на един град, на едно общество, но и духовните достижения. Нека по молитвите на свети Димитрий, Господ да ни помага да допринасяме за материалния и духовен напредък на град Видин“, благопожела видинският владика.
Народният представител Владимир Тошев също поднесе своите поздрави. На духовния празник на Видин Тошев засегна една важна, но често неглижирана тема – за морала, включително в политиката. Политиката е преди всичко призвание и въпрос на споделени ценности, категоричен бе Тошев. „Използвам възможността да призова общинските съветници, неприемащи ценностите, морала и политиките на номиниралите ги политически сили, да поемат своята морална отговорност и да подадат заявление за напускане на Общинския съвет. Защото противното означава директна кражба на доверие и гласове, които не са техни“, призова народният представител. „Нека свети Димитър Солунски Чудотворец ни закриля и издейства закрила пред Господ Бог за всеки видинчанин, за всяко семейство и за общината ни като цяло, да сме достойни, почтени и успяващи“, пожела Владимир Тошев.
Поздравленията си поднесе и председателят на Окръжен съвет на окръг Долж Козмин Василе. В знак на признателност и надежда за ползотворно бъдещо сътрудничество между Видин и Долж, Козмин Василе връчи почетни плакети на областния управител Момчил Станков, кмета на Видин д-р Цветан Ценков и председателя на ОбС Генади Велков.
След официалните приветствия настъпи моментът за връчване на званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“. С него посмъртно бе удостоен митрополит Кирил Видински (1833 – 1914 г.). Дядо Кирил е останал в историята и в народната памет като духовен и обществен водач, най-голям дарител и радетел за възраждане на Българската православна църква, Видинска епархия и Видинския край. Отличието прие настоящият Видински митрополит Даниил, който е призван да е достоен наследник на Кирил Видински. „Благодаря за това отличие – то е стимул да подражаваме в живота си на тези наши предшественици и ни задължава да следваме техния пример“, каза дядо Даниил.
Високото отличие „Почетен гражданин на Видин и на общината“ получи и съсобственикът на „Бонония Естейт“ Ивайло Йотов – винопроизводител, инвестирал в района на Златорожието. Създадената от него и баща му изба произвежда марки вина, прославящи Видин като винарски район. Йотов благодари за оказаната му чест, която превръща Димитровден в негов личен празник. „Това събитие е важно - не заради мен самия, важно е, заради подкрепата и заради оценката, която всички вие дадохте с този жест към хората, които са замесени от моето „тесто“, хората, които искат и обичат да съграждат и да надграждат“, сподели Ивайло Йотов.
Със званието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ бе удостоен и д-р Тодор Вълев. Освен доказал се лекар-специалист по УНГ, д-р Вълев е и активен общественик с ясно изразена гражданска позиция. Медикът посвети отличието на свои колеги, които, за съжаление, вече не са сред нас. „Приемам го като признание за труда на всички колеги, работещи в града и, най-вече, в болницата; признание за работещите пенсионери, някои от които работеха до последно и така си отидоха – ще спомена д-р Илиев, анестезиологът, д-р Тошко Методиев, д-р Борислав Иванов… Това е признание за труда им и затова, че се борят да съществува болницата и да бъде на ниво. За себе си го приемам за задължение –да продължавам да работя за времето, което ми остава“, сподели д-р Вълев.
Отличието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ бе връчено и на Нинко Заяков – етнограф, радетел и изследовател на местния фолклор, народното творчество и традиции. Той е предложен от инициативен комитет, включващ редица културни и образователни институции. „За мен Видин е всичко“, сподели с вълнение Нинко Заяков. В словото си той подчерта уникалната култура на нашия край, на чието изучаване етнографът е посветил целия си съзнателен живот. „Има ли право наистина Видин да бъде горд? Да! И аз от сърце ви благодаря“, каза Заяков.
В края на заседанието екип на предаването „БГ маршрути“ на националната телевизия „България 24“ изненада кмета на община Видин, като му връчи специална награда за успешното управление през първата година от мандата му.
НИЕ

Повече снимки може да видите тук