Видин се включи в инициативата „Нощ на литературата“

Сподели: 

Откъси от книги на съвременни европейски автори четоха в Нощта на литературата във Видин. Община Видин, в партньорство с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ и Регионален исторически музей, се отзова на поканата за участие в европейския проект „Нощ на литературата“. На 7 септември тази година се проведе 11-ото издание на инициативата, чиято цел е популяризирането на съвременната европейска литература, преведена на български език. В ежегодното международно събитие познати сред обществеността личности четат откъси от книги на европейски автори.
В 18:00 ч. започнаха едновременно четенията, организирани на три места в град Видин: БиблиоПощата в Крайдунавския парк (на откритата сцена), залата „Заемна за възрастни“ в РБ „Михалаки Георгиев“ и музей „Кръстата казарма“.
Четец на първата локация беше Десислава Иванова, директор на видинската библиотека, която представи книгата за деца „Да опознаем Италия: Хиляди чудеса“ на италианския писател Джеронимо Стилтън. Малките слушатели имаха възможност да участват и във викторина, организирана от домакините и да получат подаръци, осигурени от Общината и Регионалната библиотека.
В залата „Заемна за възрастни“ журналистът и телевизионен водещ Александър Русев запозна аудиторията с книгите „Игра за всяка възраст“ от Клаудиу Флориан, Румъния и „Пазарен ден“ от Пал Завада, Унгария. Избрани откъси от същите произведения чете пред почитателите на художествената литература и директорът на Регионалния исторически музей Христина Кирилова.