Винарна „Бонония Естейт“ отбеляза Трифон Зарезан

Сподели: 

За поредна година винарна „Бонония Естейт“ отбеляза 14 февруари – деня на лозето и виното Трифон Зарезан. Фирмата с най-големия лозов масив в община Видин, който към момента е 1330 декара, но с новите насаждения ще стане 1500 декара, отново събра на своя празник много гости, сред които заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов, заместник-кметът на община Видин Светослав Скорчев, народният представител Росен Живков, директора на Областна дирекция „Земеделие и гори“ Емилиян Енчев, общински съветници и други.
„За мен е изключително удоволствие днес да съм тук и заедно да спазим една българска народна традиция – да подрежем лозовите масиви на младата и бързоразвиваща се компания, носеща името на една древна крепост, „Бонония Естейт“. На днешния ден искам да благодаря и да изкажа дълбокото си уважение към служителите на компанията за техния професионализъм, за техните усилия, за новаторството“, заяви Лъчезар Попиванов. Той отбеляза, че земята в нашия регион е благословена да е плодородна, да ни дарява с качествено грозде, с добри професионалисти. Заместник областният управител пожелава тази година да има едри и тежки гроздове, да се направи хубаво и качествено вино и винарна „Бонония Естейт“ да прославя Видинския регион не само в България, но и в целия свят.
Светослав Скорчев също поздрави собствениците и служителите на компанията от свое име и от името на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков. „Традиционният празник, който организирате години наред е прекрасен начин да покажете своите усилия и заявите намеренията си за възраждането на този хубав край в община Видин. Заслужено Вашата компания се утвърждава в лозарството и винопроизводството, а нейната продукция представя достойно страната ни по света. Приветствам Ви затова, че надграждате и усъвършенствате своята дейност, осигурявате трудова заетост на много хора от региона. Продължавайте успешния си път и се радвайте на нови постижения. Нека празникът Трифон Зарезан бъде начало на една щедра година в лозарството и винопроизводството“, пожела заместник-кметът.
Аглика Йотова, една от собственичките на „Бонония Естейт“, разказа, че миналата година била трудна, но хубава. „Имаше моменти, през които ни беше доста, не бих го нарекла тежко, а по-скоро на нагоре, но благодарение на целия екип, с който вече мога да кажа, че сме и близки приятели, заедно успяхме доста неща да преодолеем. Планирали сме нови и по-големи неща, по-хубави“, сподели Аглика Йотова.
Тя подчерта, че към момента винарната разполага с 1330 декара, но засаждат още лозички и така масивите ще станат 1500 декара, като най-много са насажденията със сортове „Шардоне“ и „Совиньон блан“, които са общо около 500 дка. „Миналата година пуснахме и нов сорт – „Гъмза“, която се приема страхотно и не само тук, а и извън България. Като цяло 80% от насажденията са бели сортове, както предполага регионът, стават страхотни бели вина, но пък сме доста силни и в червените вина. Те са много леки и по последни впечатления и желания на потребителя те точно това искат – по-леки и по-пивки червени вина“, обясни Аглика Йотова. Тя подчерта, че „Бонония Естейт“ разполага с модерна техника, намирането на работна ръка, което в годините назад било едно от големите предизвикателства, вече не е такъв проблем.
„Пожелавам всички да са здрави, да имат хъс за работа както досега, да сме сплотени, да си помагаме един на друг. Винаги да си съдействаме и всички да се чувстват много добре заедно. Да сме щастливи и весели и да пием много вино“, пожела Аглика Йотова.
Водосвет за здраве и берекет отслужи архимандрит Исаак. След това, както повелява традицията, домакини и гости зарязаха лозите, за да има през годината берекет и богата реколта.
МАРИЯНА Герасимова