Вицепрезидентът Илияна Йотова почете 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка в Лом

Сподели: 

200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка бе отбелязана с множество тържествени изяви в Лом. Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, народни представители, НВП Видинският митрополит Даниил, Силва Харечян – директор дирекция в Министерството на културата, кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов.
Гостите бяха посрещнати с хляб и сол пред НЧ „Постоянство 1856“, а след това на паметника на Пишурката бяха положени венци и цветя.
Председателят на читалището Недялка Трайкова произнесе слово за живота и приноса на Кръстьо Пишурка: „Възрожденец, активен реформатор на образованието, основател на ломското читалище, първото женско дружество и първия театър, журналист и писател, участник в обществено-политическите борби. Ломчани помнят, че неговото дело е неизменна културна емблема на Лом“.
 „За мен е чест да присъствам на тази забележителна годишнина. Днес скланяме глава за почит пред един възрожденски деец и истински народен будител, но и театрален празник, който вие г-жо Трайкова правите със своя екип. Благодаря ви, че предавате това на следващите поколения, защото Кръстьо Пишурка е създал първото българско читалище в Лом, тази уникална българска институция, съхранила ни през вековете. Днес е ден не само на почит, но и на поздрав към целия български народ, създал хора като Кръстьо Пишурка. И на добър час на фестивала!“ – пожела вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя връчи на НЧ „Постоянство 1856“ почетен знак на Президента на Република България Румен Радев.
„Всичко в Лом започва от Кръстьо Пишурка. Образование, култура и онзи възрожденски просветителски дух, който днес ние се опитваме да поддържаме жив и да предадем на тези, които ще дойдат след нас. Гордейте се, че сте ломчани, гордейте се с хора като Пишурката! Бог да пази България! Бог да пази Лом!“ – каза в словото си кметът д-р Георги Гаврилов.
В празничната програма взеха участие деца от детските градини, фолклорни танцови състави и ученици в лекоатлетическа щафета, които получиха грамоти и купи.
Театралният огън, с който бе открито 16-тото издание на Националния театрален фестивал на името на Кръстьо Пишурка, бе запален от артиста Милчо Борисов. Недялка Трайкова представи и журито: Наташа Колевска – театровед и драматург, Николай Поляков – режисьор и Пламена Гетова – актриса в театър „Българска армия“.  
Фестивалът бе открит с представлението на „Огнивото“ по Ханс Кристиян Андерсен на Драматичния театър „Кръстьо Пишурка“ към НЧ „Постоянство 1856“. Празничната вечер завърши с огнено шоу пред читалището на формацията Fire step.