Вицепрезидентът Йотова участва в честването на 150-ата годишнина на училището в Ново село

Сподели: 

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова днес участва в тържествата по повод 150-ата годишнина на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Ново село. В честванията се включиха също кметът на община Ново село Георги Стоенелов, представители на общинската администрация, на Общинския съвет и на местни и държавни институции, както и много граждани. На тържеството присъства и конституционният съдия Янаки Стоилов.
В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на учители, родители, деца, местната власт и общността, че поддържат живо училището, защото „няма по-тъжна гледка от затворено с тежък катинар школо“. „Прекланям се пред труда на учителите, които се справят с всякакви трудности в малкото село, за да обучават и възпитават нашите деца, да развиват талантите им, да им дават бъдеще“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.
„През 1872 г., когато още я няма българската държава на световната карта и българският народ е под робство, в Ново село отваря врати училище, благодарение на родолюбиви българи, които отделят и последния си залък за това дело. Помним и предаваме на децата си този светъл пример“, посочи Йотова и подчерта, че днес нямаше да я има свободна и независима България, ако не бяха православната вяра и образованието, които ни съхраниха през тъмните векове.
Приветствие към учителите и учениците по случай празника поднесе и заместник-кметът на община Ново село Деяна Стоянова. Тя подчерта важната роля на учебното заведение и пожела на учителите и учениците здраве и успехи.
Водосвет по случай празника отслужи Видинският митрополит Даниил.
След церемонията вицепремиерът Илияна Йотова разгледа училището и написа своето послание в Летописната книга на учебното заведение. Тя получи подарък – красива картина, връчена й от заместник-кмета Стоянова. Вицепрезидентът присъства и на юбилейния концерт, в който участваха ученици от всички класове.
Около 120 деца днес се обучават в училището в Ново село. Ръководството на учебното заведение е въвело и две професионални направления – логистика на товари и услуги и лозаро-винарство.
По случай юбилея си училището в Ново село бе удостоено с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на България Румен Радев. Награди и грамоти получиха и дългогодишни преподаватели в учебното заведение.