Вицепремиерът Караджов: Видин е с най-висок приоритет за държавата

До месец и половина може да стартира строителството на пътя при село Салаш
Сподели: 

Община Видин е приоритетна по отношение на финансирането, което ще получи по линия на новата европрограма за регионално развитие. Това заяви пред журналисти във Видин вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е на двудневно посещение в областта.
Гроздан Караджов: И като държавна политика, и като политика по европейските програми Видин е с най-висок приоритет
В отговор на журналистически въпрос, министър Караджов коментира защо Община Видин не е сред 40-те общини, които ще се състезават за 2,5 млрд. лв. по новата програма за регионално развитие, каквато информация преди дни бе публикувана на интернет страницата на министерството. Министърът посочи, че визираните средства са по ос 2 на бъдещата оперативна програма, а Община Видин е в приоритетна ос 1, където се получава най-голямо финансиране. „Тоест, Видин е привилегирован по отношение на повече финансиране. Видин е с най-висок приоритет – в приоритетна позиция да бъде финансиран и по европейски програми, и по държавната политика във ВиК сектора и в пътното строителство“, заяви министърът на регионалното развитие.
Той направи изявление пред журналисти непосредствено след проведена среща с кметове на общини и населени места от област Видин. Целта на срещата е била да ги информира за новите форми, по който МРРБ ще финансира проекти за водоснабдяване и канализация и за ремонт на общински пътища, обясни Гроздан Караджов, като отбеляза, че пътната инфраструктура във Видинска област е в лошо състояние. Министърът обяви, че ще бъде проведена нарочна среща с Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се види какви са възможностите още през тази година да се увеличи обемът на ремонтираните пътища в областта.
„Това е първата ми визита в град извън София, свързан с преките ми задължения на министър на регионалното развитие. Много държах да е във Видин, защото това е знак, че ще се обръща внимание на районите, които изостават в развитието си и че ще следваме политика на сближаване между регионите – тоест, инвестициите в благоустройство и инфраструктура ще се насочват предимно към тези региони и към общините, които са били по-ощетени откъм финансиран е досега“, обясни министър Караджов.
Той съобщи, че, пътувайки към Видин, е инспектирал строителството на нови скоростен път в участъка Бела – Димово. „Отсечката, която посетих, се движи с много бързи срокове – вторият участък на скоростния път има възможност да се случи с една година по-рано от планираното. В същото време първи участък е със забавяне, така че през следващата седмица ще имаме отново съвещание с АПИ и с изпълнителите за това какво поражда забавянето и как можем да го наваксаме“, каза министърът на регионалното развитие.
До дни АПИ ще възложи разработване на идеен проект за трасе с тунел под Петрохан, съобщи Гроздан Караджов.
Той обясни, че заданието ще е за трасе, което да започва от околовръстното шосе на София (края на магистрала „Струма“), с тунел под Петрохан и връзка към Монтана, тоест към изграждащия се скоростен път Видин – Ботевград. „Това първо е важен елемент от нашето коалиционно споразумение. И второ, за мен това е много важен елемент от формулата за превръщане на Видинска област в привлекателно място за индустриални инвестиции. Регионът предоставя чудесни възможности за изграждане на големи предприятия, за каквито все по-трудно се намират хубави терени около градове като София, Пловдив, Врана. Една подобна магистрала ще бъде основен бустер за развитието на този регион“, заяви Караджов.
До месец и половина може да стартира строителството на пътя при Салаш,
който трябва да свързва с бъдещ пропускателен пункт на българо-сръбската граница, съобщи министър Караджов. „Много добра новина е, че ще бъде възобновено строителството на този път още тази година – вероятно до месец, месец и половина ще стартира работа, тъй като ще се възползваме от все още неизтеклия срок на строителното разрешително и на действащия ОВОС. „Има средства в Пътната агенция, имаме и воля да го направим“, заяви министърът на регионалното развитие. Той допълни, че разкриването на самия пункт е въпрос от обхвата на двустранните отношение между Сърбия и България, но изрази мнение, че докато се изгражда пътят, ще има достатъчно време, за да се постигне договореност със сръбската страна.

Част от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде преструктуриран, за да могат да се финансират по-малките общини. „500 млн. лв. ще бъдат насочени за ремонт на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2000 и 10 000 души. Изработени са критерии за оценка на проектите. Финансирането ще става по опростена процедура. Първите траншове е възможно да бъдат направени още през месец април тази година. Това ще бъде първата стъпка към структурирането на фонда за общински проекти“, съобщи на работната среща с кметове министър Гроздан Караджов.
Около 250 млн. лв. ще се заделят от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъдат предоставени за общински пътища. Те са също толкова важни като републиканската пътна мрежа и би трябвало да се поддържат на еднакво ниво. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по ЗОП за избор на изпълнители. Останалата част от средствата ще бъдат инвестирани във ВиК проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор, обясни още министър Караджов.