Владимир Владимиров, кмет на община Кула: След забавянето през април и май, за два месеца успяхме да наваксаме в приходите

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Владимиров, в публикувания отчет за изпълнение на бюджета на Община Кула към 30 септември са отразени доста добри показатели. Как успяхте да постигнете това?
Д-р Владимир Владимиров: Много общини отчитат забавяне в събирането на местите приходи – данъци, такси и други. При нас също имаше много голямо забавяне в периода април-май месец, но след като се разхлабиха мерките във връзка с епидемичната обстановка успяхме за два месеца да наваксаме изоставането в приходната част и тук е моментът да благодаря на жителите на общината за проявеното съзнание.
Имаме много голямо преизпълнение на приходите от наем на земеделска земя - общинска собственост, тъй като когато се планираше бюджетът не бяха предвидени двата търга за отдаване под наем на земеделски земи, които проведохме. Това означава, че догодина ще разполагаме с повече средства.
Не успяхме да обявим обществена поръчка за закупуване на багер – това беше предвидено в бюджета, но се оказа, че определените за целта средства не стигат. Затова на 9 ноември се проведе извънредно заседание на Общинския съвет, където беше гласувано парите – в размер на около 35 000 лв. – да бъдат използвани за закупуване на техника за снегопочистване. Това трябва да стане преди края на годината. Планираме да закупим камион втора употреба с дъска за снегопочистване и устройство за разхвърляне на пясък или луга, малък моторен снегорин за почистване на тротоарите, както и една телескопична резачка за клони.
Като цяло, мисля, че отново ще завършим годината с изпълнение на бюджета – както в приходната, така и в разходната част.
„НИЕ“: Говорейки за купуване на техника за снегопочистване, предполагам, че и в Община Кула се е провело заседание на Общинския щаб, на което е била обсъдена готовността за зимата?
Владимир Владимиров: Проведохме такова заседание. Не мога да кажа, че към момента сме на 100% готови, но активно се работи. В снегопочистването ще се включат две общински машини, но те са недостатъчни за поддържане на цялата общинска пътна мрежа и на улиците в населените места. Затова на 9 ноември обявихме, че набираме оферти за снегопочистване – надявам се до края на ноември да имаме сключени договори. Пясък е закупен и вече се разпределя по критичните участъци – места с по-големи наклони, баири, където зимата се образува обледяване и т.н. Водим разговори за закупуване на магнезиев хлорид – препарат против обледяване и заснежаване.
„НИЕ“: Тази година с капиталови средства беше направен ремонт на покрива на СУ „Васил Левски“ в град Кула. Има ли нужда учебното заведение от други ремонти и ще се предвиди ли необходимото финансиране в бюджета на Общината за 2021 г.?
Владимир Владимиров: В сградата на училището вече са изпълнени почти всички мерки за енергийна ефективност. Но е нужно, и най-вероятно това ще бъде направено догодина, да се подмени настилката пред училището, както и да се обнови настилката на откритата спортна площадка. Трябва също така да се възстанови оградата, която на доста места е паднала, както и да се ремонтира осветлението.
Догодина имам също така желанието да бъде подменен и плочникът в двора на детската градина. Там има едно старо дърво – орех, чиито корени са повдигнали плочите и е необходим ремонт. Освен това искам съоръженията за игра, които са пред детската градина, да бъдат подменени с нови, отговарящи на съвременните изисквания.
„НИЕ“: Тъй като темата са децата не мога да не насоча разговора към нещо, което всички деца в Кула със сигурност чакат с нетърпение – изграждането на новата спортна зала. На какъв етап е работата?
Владимир Владимиров: Предполагам, че децата очакват залата с нетърпение – всички я очакваме, аз като кмет също искам да видя тази идея реализирана. Но 2020 година се оказа доста сложна, особено след 13 март, когато се обяви извънредното положение във връзка с епидемията от COVID-19. Съгласно сключения договор, трябваше до средата на април да има изработен детайлен технически проект за спортната зала. Но заради забавената по време на извънредното положение работа на всички държавни служби проектът беше представен по-късно. Архитектът на Общината гo прегледа, при което имаше забележки и в момента проектът е върнат на проектанта за коригиране на пропуските. Амбициите ми бяха до Нова година спортната зала да бъде изградена, но при тази ситуация се надявам, че дотогава ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител. Но така или иначе този проект е необратим - в град Кула ще бъде построена нова спортна зала и, живот и здраве, това ще стане през 2021 година.
„НИЕ“: По какви други проекти работи Община Кула в момента?
Владимир Владимиров: Започна изпълнението на два проекта с европейски средства. Това е рекултивацията на нефункциониращото сметище, което се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ и рехабилитация на улици в град Кула с обща дължина около 1 км, финансирането е от Програмата за развитие на селските райони.
На старото сметище се работи, извършва се вече техническата рекултивация. Стартира и подготовката на улиците, предвидени за асфалтиране – ако времето позволи, ще се положи първият слой асфалт, ако не, ще се преустанови работа и напролет догодина ще бъде възобновена. И за този проект разчетите ни бяха други – предвиждахме още май месец да имаме сключен договор с изпълнител, а по това време вече да е приключило както асфалтирането на улиците, така и направата на прилежащите тротоари. Но отново заради форсмажорните обстоятелства нещата се забавиха.
„НИЕ“: На финала няма как да не Ви попитам за противоепидемичните мерки, които са въведени в сградата на общинската администрация, както и в Дома за стари хора.
Владимир Владимиров: В Дома за стари хора, както и в защитените жилища се спазват всички предписани мерки от Министерство на здравеопазването и от Министерство на труда и социалната политика. Ограничен е достъпът; ограничен е приемът – само в крайни случаи; не се допускат свиждания, освен в извънредни случаи с изричното разрешение на директорите на тези социални заведения.
По отношение на администрацията, след като летните месеци беше по-свободен режимът, сега отново е ограничен достъпът на външни лица. За получаване на услуги гражданите могат да посещават Информационния център, ако се налага да се направят консултации със служител на Общината, този служител слиза във фоайето. В общинската администрация строго се спазва правилото за дистанция и носене на маски, прави се редовна дезинфекция. Пролетта имаше служители, които работеха дистанционно, но засега все още не мисля, че е необходимо да се въвежда отново подобна организация.
Надявам се успешно да преминем през предизвикателството коронавирус. Когато мечката играе в двора на комшиите, въпрос на време е да дойде и в нашия двор, но целта е да не се допусне стихийно разпространение за заразата. Затова призовавам всички жители на община Кула да спазват мерките – нека да се пазим един друг!