Владимир Тошев, народен представител: Влизането в „чакалнята“ на еврозоната е знак, че България върви в правилната посока

Сподели: 

Влизането на България в „чакалнята“ на еврозоната е знак, че държавата ни върви в правилна посока. Сега е време не за политическо и партийно, а за държавническо мислене и поведение – само то ще гарантира доброто бъдеще на България. Това коментира народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев. „Ние вече сме в „чакалнята“ на еврозоната, както е популярна, тоест влизаме във валутния механизъм на Европейския съюз, което означава, че имаме една стабилност за десетки години напред, една гаранция, че посоката, в която сме тръгнали – към пазарна икономика, към социално развитие, към икономическо развитие на държавата ни – е правилна“, посочи Тошев.
Държавата ни трябва да изпълни няколко критерия, за да влезе в еврозоната, но народният представител коментира, че погледнато реално това е по-скоро формалност, тъй като България и в момента го прави. „Първото е държавният дълг да не надвишава 3% от брутния вътрешен продукт. Правителството в момента работи по проекта за бюджет за 2021 година, той ще бъде разбира се обществено обсъден, но ние отиваме към балансиран бюджет, тоест толкова, колкото изкарваме, толкова да харчим на годишна база. Това условие го изпълняваме доста години“, отбеляза Владимир Тошев. Той допълни, че второто изискване е размерът на външния дълг да не е по-голям от 60% от БВП – условие, което страната ни също изпълнява вече от няколко години.
„На трето място, за тези две години, които са задължителни да престоим в „чакалнята“, ние вече сме под прякото наблюдение на Европейската централна банка, която следи основно банковата ни система и баланса на икономиката, баланса на държавата – да нямаме сериозни разклащания, които да застрашат не само нашата банкова система, а да застрашат евентуално и банковите институции на Европа, които на практика пазят Съюза. Аз не считам, че това може да се случи понеже реално ние сме в еврото от вече 22-23 години – откакто влязохме във Валутния борд на практика нашият лев е твърдо свързан с еврото“, посочи Владимир Тошев.
Народният представител подчерта, че преходът към евро ще е плавен, като за определен период двете валути ще бъдат паралелно в обръщение, а цените ще бъдат изписвани едновременно в левове и в евро. Според Тошев, няма основания за притеснения, че влизането на България в еврозоната ще доведе до скок в цените или до инфлация, ако пък има опити за спекула – механизмите на свободния пазар са такива, че търговците, опитващи се да спекулират, като покачат цените, ще загубят клиенти, които ще отидат при коректните търговци.
„Курсът е 1.985, тоест този курс, който сме го договорили преди 20 и няколко години сега също остава, което е доказателство, че нашата икономика и нашият лев са стабилни. Имаше приказки, че левът е силно надценен, че еврото едва ли не струвало 3 лева, 4 лева, пък ние изкуствено го държим на 2 лева. Фантастики, които бяха опровергани онзи ден, когато беше подписан този документ. Трябва да успокоим хората, които се страхуват, че едва ли не утре като минем в евро баничката, която сега е един лев, ще бъде едно евро – няма да има такова нещо, ако днес е един лев, утре ще бъде 50 евро цента. Ако еврото реално струваше 2,50 лв., щяха да договорят този курс. От Европа обаче ни казват, че това, което сме го договорили преди 20 и няколко години, продължава, защото имаме изключително стабилна икономика, изключително стриктна финансова дисциплина и политика. Това е нещото, което гарантира не само на децата ни, но и на внуците ни едно проспериращо развитие“, категоричен е народният представител.
„Това, което е интересното да се знае, е, че след като национална валута стане еврото, нашият левов резерв, който поддържаме в границата на 10,13,14 млрд. лева, става излишен. Тези пари ще бъдат освободени и ще бъдат включени в икономическото, социалното, инфраструктурното развитие на държавата“, посочи Тошев. Той допълни, че, макар все още да не е утвърдена сумата, която и България ще получи от Европейския съюз, от Европейската комисия за подкрепа на бизнеса за преодоляване на икономическата стагнация, която се получи последните месеци от коронавируса, очакванията са подкрепата да е много сериозна. „Очакванията са, и те са съвсем реалистични, почти е договорено, някъде около 12 млрд. евро да бъдат дадена като директна помощ и около 3 млрд. да имаме на разположение като евентуален заем – дългосрочен и безлихвен, тоест става въпрос за още 15 млрд. лева, които като ги съберем с резерва се получава една огромна колосална сума за България около 30 млрд. лева. Правителството и тези, които ще управляват в този момент ще трябва да решат къде да ги вложат и за какво да бъдат използвани. Дали да бъдат похарчени за безперспективни дейности, или пък включени в развитие и подпомагане на бизнеса и инфраструктурата е много важно“, отбеляза Тошев.
По повод на започналите протести, на фона на които новината за влизане на България във валутния механизъм остана на заден план, Владимир Тошев отбеляза, че едва ли хората, които протестират и искат оставка на Правителството си дават сметка, че са подтиквани зад кулисите от други хора, чиято цел е да отклонят страната ни от пътя, по който върви вече толкова години – към Европа и западната цивилизация, западното общество. „Трябва да си дадем сметка, че това, което се случва в София, се случва и в Белград, случва се и в Хърватия. И няма как да не се стига до извода, че съвсем естествено Руската федерация, руското управление си пази и се опитва да защити сферите си на влияние на Балканите, включително и на Западните Балкани“, коментира Тошев.
Той припомни, че протестите идват след като в последните няколко седмици и месеци в България прокуратурата предприе действия срещу някои от най-влиятелните олигарси. „Зад тези олигарси стоят огромни финансови ресурси и те няма как да не включат една значителна част от тези ресурси, за да защитят най-малкото не толкова богатството, колкото свободата си. И използват организирани групи от хора, които са готови за една значителна сума да стоят на жълтите павета и да вдигат лозунги, манипулирайки мнозинството други хора, които в голямата си част сигурно имат своите основания – лични, социални, икономически, за да са там, да са недоволни от управлението на ГЕРБ“, отбеляза Владимир Тошев.
И сподели: „Надявам се народът ни да бъде разумен, защото сега е време не за политическо и партийно, а за държавническо мислене и поведение – само то ще гарантира едно бъдеще на България, с което да се гордеем. Премиерът Борисов го каза онзи ден пред подкрепящите го пред Министерски съвет: „Тъжен съм, защото в един хубав момент за България ние сме разединени и сме от двете страни на улицата. Трябва да сме горди, защото влязохме в клуба на богатите“.