Владимир Тошев, народен представител: В една тежка икономическа ситуация в страната и света, правителството за поредна година подкрепя общините, трансферирайки им допълнителни средства от бюджета в края на годината

Сподели: 

В една тежка икономическа ситуация в страната и света, когато за първи път в най-новата ни история  се намираме в извънредна ситуация и пандемична обстановка,  правителството за поредна година подкрепя общините, трансферирайки им допълнителни средства от бюджета в края на годината. Това е безценна помощ за Северозапада, за Видинска област, за общините. Тази финансова помощ, в условията на пандемията от Ковид-19,  е благодарение на добрата и конструктивна работа на общинските съветници и на администрацията на общините с народните представители и с Правителството. Общините днес получават значителна подкрепа от страна на правителството, за да се реализират добрите и полезни идеи за местните общности, независимо от това кметът от коя политическа сила е. Политиката на правителството на Бойко Борисов е насочена към всички български общини, към всяко населено място и всеки гражданин, подкрепяйки развитието и промяната за превръщането на нашите села и градове в красиво съвременно място за живеене, в което идеите стават реалност. Нека не забравяме, че за да има успешно развитие един регион, трябва да има разбирателство, взаимна подкрепа и диалогичност между всички власти. Сигурен съм, че с общи усилия можем да постигаме още по-добри резултати, защото прозрачността, партньорството и диалогът са предпоставка за крайния успех.
Правителството, Народното събрание и всички български институции се сработиха, оцениха ситуацията, реагираха много навреме и много бързо и предприеха стриктни мерки за ограничение разпространението на вируса. Правителството реагира адекватно спрямо днешната ситуация, мислейки и за времето след края на кризата с коронавируса. България не е достатъчно богата държава, не сме достатъчно мощна икономика, която да може да се съвземе толкова бързо, колкото би ни се искало. Прилаганите мерки на Правителството дават шанс на хората да преживеят тази криза, дават шанс на бизнеса да съхрани ресурсите си. Не бива да разсъждаваме единствено, че държавата е нещо, от което можем само да вземаме, защото ние сме държавата и така, както искаме тя да ни помогне, така и ние трябва да й помогнем, тоест да помогнем на себе си. В момента не е време за популизъм и политиканстване. С тези мерки, които като управляващи предприемаме, може би ще понесем електорални вреди, но важното е да съхраним живота на хората.
В момента правителството е стабилно. Обективните оценки на европейски и световни водещи финансови и икономически институции са категорично положителни и то в средносрочна и дългосрочна времева перспектива. Парламентът работи по основните законопроекти. Активно тече дейността и по ключовите за страната проекти. Не е редно и не е в полза на хората, особено във време на пандемия, да се говори, че няма държава, да се подронва авторитетът на институциите и да се разединява нацията. За да сме успешни и да вървим напред, трябва единство и разбирателство, а не разделение.