Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ: Предложеният бюджет на държавата за 2020 г. е бюджет на продължаващото развитие

Сподели: 

„Предложеният от Правителството бюджет на държавата за 2020 година бих го нарекъл бюджет на продължаващото развитие във всички сфери – национална сигурност, здравеопазване, образование, социални дейности“. Това коментира за вестник „НИЕ“ народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. С него разговаряхме за това в кои области се предвиждат повече средства и каква е философията на бюджета на държавата, който предстои да бъде приет от Народното събрание на второ четене.
„Факт е, че откакто аз гласувам бюджет на държавата – сега ми е десети път, той се е увеличил два пъти“, отбеляза Владимир Тошев. Народният представител обаче подчерта, че бюджетът на държавата не е толкова аритметика, колкото политика. „През бюджета държавата, с лостовете си, управлява сферите, които иска да развива, да реформира или да преобрази“, припомни той.
В предложения сега бюджет най-силна подкрепа получава образованието и по-специално – средното образование, подчерта в тази връзка народният представител от ГЕРБ. „За пореден път Бойко Борисов и неговото Правителство увеличават заплатите на учителите, включително като стартова заплата и като стимули за насърчаване на млади хора да се насочват към тази професия. Като целта е в края на мандата – 2021 година – учителските заплати да бъдат удвоени в сравнение с тези, с които стартирахме в началото на мандата през 2017 година“, отбеляза Владимир Тошев. Той допълни, че това е израз на разбирането на ГЕРБ, че без качествено образование няма как да бъде постигнато желаното развитие в която и да било друга сфера. „Няма как да се развиваме като нация без образовани хора – нито инвестиции ще дойдат, нито ще се случат другите хубави неща, които ни се искат, и няма да успеем да настигнем по-развитите държави“, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.
Друга сфера, която получава по-силна подкрепа чрез бюджет 2020 г. е националната сигурност – в частта Министерство на отбраната, по-конкретно – за модернизация на Българската армия, подчерта Владимир Тошев. „Ако нямаме добре защитена и сигурна държава, ние няма да имаме нито здравеопазване, нито образование, нито социални дейности, защото няма да имаме държава. За да развиваме каквато и да е друга дейност, трябва да имаме сигурна и стабилна държава и държавност, тогава можем да мислим за останалото. На тези, на които им се внушава – от продажни политици или от добре организирани манипулации от съседни на нас държави – че подобни инвестиции в модернизиране на армията не са нужни, ще припомня, че се намираме в регион, който „ври и кипи“, а ние трябва да вървим напред в тази сложна геополитическа ситуация“, подчерта народният представител от ГЕРБ.
С бюджет 2020 година за първи път се върви към баланс в парите за отбрана, допълни Тошев. Той обясни, че в предходни години основна част от средствата са отивали за издръжка на военнослужещите, като в някои години за това се е изразходвал над 90% от целия бюджет. Сега за издръжка ще отидат малко над 50%, останалата част от бюджетните средства са предназначени за повишение на квалификацията на военнослужещите и за развитие на базите, в които те се обучават и живеят.
Владимир Тошев отбеляза, че се увеличават и парите в националния бюджет за здравеопазване. „Има противоречиви мнения, че се наливат пари в система, която няма как да се подобри по простата причина, че самата й структура не е правилна. Не съм специалист, но мисля, че парите, които ще бъдат вложени в системата, много добре се управляват от министър Ананиев, заместник-министър Жени Начева и от техния екип. И се надявам постепенно да се избистри философията и да се решат за по-дълъг период от време проблемите“, каза народният представител.
По отношение на социалните дейности, Тошев припомни, че се предвижда минималната пенсия да стане 250 лв., което е предложение на „Обединените патриоти“. „Аз лично не смятам, че това ще доведе до добри резултати, защото няма стъпаловидно развитие на останалите пенсии. И ще се получи така, че тези, които все пак са работили и имат осигурителен принос ще получават толкова, колкото хора, които по никакъв начин не са допринесли за осигурителната система“, отбеляза Владимир Тошев. Той беше категоричен, че за да се разреши проблемът с размера на пенсиите, е необходимо хората да започнат да се осигуряват на своите реални доходи. „Затова ще се обърна към младите – пенсионирането не е безкрайно далеч, както сигурно сега ви се струва. Образовайте се, работете и се осигурявайте на максимума, който получавате – не се съгласявайте да получавате пари „под масата“, така вършите услуга на работодателите, но не и на себе си“, призова народният представител от ГЕРБ. Все пак Тошев отбеляза, че социалната сфера постепенно се развива.
НИЕ