Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ – Видин: 2020 година е знакова за Видинска област заради старта на строежа на магистралата

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Тошев, Бюджет на държавата за 2021 вече е приет. Припомнете все пак каква е неговата философия?
Владимир Тошев: Ще започна с неуспоримия факт, че всеки бюджет е най-важният закон, който Парламентът приема и най-важният документ, защото чрез него на практика през следващата една година се реализират най-важните управленски политики и се реагира на събития, които са извънредни по своя характер. Казвам последното, защото бюджет 2021 г. беше изключително труден за дефиниране по пера, тъй като целият свят, а в това число и Европейският съюз, бяхме тежко засегнати от проблем, който се оказва дълготраен, със сериозни последици във всички сфери на живота – пандемията от COVID-19. 
Що се отнася до философията на бюджет 2021 г.,  с него се запазват непроменени данъците и това трябва да бъде дебело подчертано, защото тогава, когато се увеличават разходите извънредно, да не се предприемат стъпки за повишаване на приходите чрез увеличение на данъците , е нещо много добро за хората и те трябва да го оценят. Същевременно правим всичко възможно в максимални граници да се повишат доходите. Това е възможно, тъй като в тези тежки условия, когато за редица световни икономики се очаква спад на брутен вътрешен продукт и то с двуцифрени стойности, за 2021 година по оценки на сериозни международни финансови институции , България най-вероятно ще има ръст на БВП с 2,5%, а към края на 2023 година нашата икономика ще бъде в границите от преди кризата с COVID-19. 
Важно е за видинчани, важно е хората на труда, че с 2,6% сме заложили намаляване на безработицата, очаквайки към края на 2021 година тя отново да спадне до нива от под 5%. Важно за всяко семейство е, че прогнозната инфлация – тоест увеличаването на цените и, респективно, на разходите, е рамките на до 2,5%, при планиран доста по-сериозен ръст на доходите. 
България остава в челната тройка на Европейския съюз по най-нисък дълг – което категорично опровергава обвиненията на опозицията, че Правителството на ГЕРБ е заглавило държавата с огромни задължения. Освен това във всеки сектор сме оставили един резерв – 5% буфер, който дава свободата на действие на ръководителите на всички институции: ако евентуално това, което е прогнозирано, не се изпълни, а ситуацията се влоши, да има този резерв, с който да се реагира. 
Новото в Бюджет 2021 са заложените в него механизми за борба с COVID-19. Но във всички сектори бюджетът за догодина е продължение и надграждане на политиките, които ГЕРБ провежда откакто управлява държавата – така че говорим за един бюджет без изненади, бюджет без резки ходове.
„НИЕ“: Какви все пак са приоритетите?
Владимир Тошев: Приоритетите продължават да са тези, които са заложени в програмата за управление. Това са образование, здравеопазване, социална политика, национална сигурност. 
Затова в моя отговор на Вашия въпрос ще започна първо с образованието. Считам, че в дългосрочна перспектива, независимо от сътресенията, които ще възникват в следствие на непредвидени фактори, какъвто е COVID-19, образованието е нещото, което може да доведе до значително подобряване на качеството на живота на всеки един българин. Бюджет 2021 година предвижда увеличение на средствата за образование с приблизително 650 млн. лв., като съществена част от тях – около 360 млн. лв., са предназначени за увеличаване на заплатите на заетите във всички нива в образователната система. Приблизително 74 млн. лв. са предвидени за предучилищното образование – детските градини, включително за привличане и задържане на децата от 4-годишна възраст нагоре в образователната система. Около 20 млн. лв. са предвидени за пренастройка на системата на образованието от присъствено обучение на обучение в дистанционна среда. 
Сфера, която става особено значима в настоящата ситуация, това е здравеопазването. Тук искам да изкажа огромна благодарност към всички в системата на здравеопазването – като се започне от санитарите, медицинските сестри, лекарите и се стигне до ръководителите на болнични заведения. Огромна благодарност изказвам и към медиците във Видинска област, които, подобно на колегите си в цялата страна, свършиха много работа и продължават неуморно да се борят за спасяването на човешки животи.  
Затова техният труд трябва да бъде подобаващо оценен, което и се прави чрез парите, които се предвиждат за здравеопазване. Бюджетът на Здравната каса за 2021 година е рекорден – приблизително 5,3 млрд. лв. Предвидено е увеличение на възнагражденията на работещите в системата, като заплатите на лекарите ще се увеличат с 600 лв., на медицинските сестро – с 360 лв., а на санитарите – със 120 лв. Говорим за постоянна мярка, която е различна от допълнителните средства, които се изплащат на медиците, работещи на „първа линия“ в периода на пандемия.
Основните критики на опозицията по отношение на сферата на здравеопазването, макар че тази година като цяло критиките бяха доста слаби и то просто защото от опозицията нямаха за какво да се захванат, е защо няма реформи в този сектор. Дори не ми се иска да коментирам това, защото във време, когато се борим за запазването на човешки животи, когато всяко семейство по един или друг начин е засегнато от тази страшна пандемия, реформите не са приоритет – приоритет е да укрепим системата, така че тя да може успешно да премине през това изпитание. 
Връщайки се на въпроса за приоритетите, категорично един от тях е социалната сфера. Тази година имах възможност да участвам в единадесето поредно гласуване на републиканския бюджет – първият беше бюджетът за 2010 година, който бе в порядъка на 63 млрд. лв., а бюджетът за 2021 година е в рамките на 125 млрд. лв. Тоест, за 10 години, през които ГЕРБ управлява, приходите в държавата са увеличени двойно. Като за следващата година социалните разходи се увеличават до рекордна стойност – парите за догодина са с над 1,3 млрд. лв. повече от тазгодишните разходи в социалната сфера. Разбира се, в това перо влизат мерките за борба с негативните последици от COVID-19. Общо около 1,6 млрд. лв. ще е размерът на подкрепата, която ще получат домакинствата през 2021 година.
Разбира се, освен физическото ни оцеляване, важно е и духовното ни съхраняване. Затова сега повече от всякога културата е приоритетна сфера. В условията на тежка икономическа ситуация ние сме предвидили увеличение на заплатите на работещите в културната сфера с 10%, като разходите в бюджета за култура се увеличават с 15% и ще достигнат 151 млн. лв. През 2009 година, когато наследихме управлението на Станишев, тези разходи бяха около 20 млн. лв. – тук думите са излишни. 
Важно за почти всички общини във Видинска област е, че в бюджета за 2021 година е предвидено общините с население под 30 000 души да получат допълнителна подкрепа от държавата за развитие на инфраструктурата и за подобряване на условията в населените места. 
Това, което споменах, са числа, които трудно могат да бъдат опровергавани или отричани. А те са в подкрепа на тезата ми, че бюджет 2021 година, както и всички бюджети на ГЕРБ, е с ясни приоритети. Бюджет 2021 г. е антипандемичен, защото само за мерки срещу COVID-19 във всички сфери са заделени общо около 3 млрд. лв. Само за сравнение ще кажа, че магистралата Видин – Ботевград струва под 1 млрд. лв. и нека хората да си дадат сметка какво държавата можеше да постигне с тези пари, ако не трябваше да се борим с последиците на тази страшна пандемия. 
За да има здравеопазване, за да има образование, за да има пенсии и заплати, за да има театри и спорт, трябва да имаме държава, а за да имаме държава, трябва да има отбрана и сигурност. В тази връзка и бюджетът за Министерство на отбраната и за Българската армия за догодина е рекорден. За пръв път в историята на България той надмина 2 млрд. лв., като независимо от трудностите при настоящата кризисна ситуация продължаваме да изпълняваме приоритетите в сферата на отбраната и сигурността. Една от целите е бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП през 2024 година, както е съгласно договора с НАТО и с оглед на това за догодина парите за тази сфера са в размер на 1,69% от БВП. Предвижда се 10% увеличение на заплатите на военнослужещите, каквото между другото се планира за всички държавни служители. 
Вече е договорена доставката на новите изтребители за Военновъздушните ни сили и очаквам още в мандата на това Правителство да бъде подписан договорът за превъоръжаване на сухопътните ни сили – става въпрос за един комплекс за изграждане на подвижните ни бойни групи в рамките на една механизирана бригада. Говорим за модернизация, но всъщност се извършва едно превъоръжаване на армията ни, така че нашите въоръжени сили да отговарят на всички натовски стандарти.
„НИЕ“: Няколко пъти засегнахте темата за доходите на хората. Какво се планира в това отношение?
Владимир Тошев: Едва ли има човек, който да не е разбрал, че от 1 януари догодина минималната работна заплата се повишава на 650 лв., което е ръст с близо 9%. Както казах, планирано е и 10% увеличение на заплатите в държавната сфера. 
Тук не става въпрос за предизборен ход, както ни обвинява опозицията. Обратното, говорим за една последователна политика на сегашното Правителство. За четвърта поредна година ще бъдат увеличени заплатите. Тук е важно да се отбележи, че натрупаната инфлация за последните четири години е около 13%, а увеличението на заплатите, отново с натрупването, е някъде около 48% за тези четири години. Тоест, имаме 48% увеличение на приходите и 13% увеличение на разходите за последните четири години – нека всеки направи сам за себе си изводите. 
За догодина разходите за пенсии в бюджета също са на рекордни нива – те ще са в размер на над 12,3 млрд. лв., тоест с над 1,7 млрд. лв. увеличение. Една огромна заблуда е, че увеличаваме само минималната пенсия на 300 лв. и се получава едва ли не изравняване на тази социална пенсия, предназначена за хора, които не са натрупали достатъчно стаж, с останалите пенсии – за догодина средната пенсия се увеличава с 18%, като всички пенсии от 1 юли ще бъдат индексирани с около 5%, защото „Швейцарското правило“ така действа. Освен това увеличение с 18% на средната пенсия, ръст ще има при доходите на инвалиди, ветерани и всички останали социални групи, размерът на чиито пенсии е обвързан с този на минималната. 
Нека опозицията да отиде при всички тези хора и на тях да каже, че това не е справедливо – защото едно е да говориш от трибуната на Народното събрание или от някое телевизионно студио, друго е да се изправиш очи в очи с хората и да им обясняваш, че не е справедливо да им се увеличават доходите. 
„НИЕ“: Преди дни с постановление на Министерски съвет бе отпусната значителна финансова подкрепа за редица общини в страната, което при сегашната тежка ситуация е особено нужно. Във Видинска област общините получиха близо 9,2 млн. лв. 
Владимир Тошев: Независимо от критиката, която е основно от БСП, ако попитате хората, които живеят в община Чупрене, община Брегово или община Бойница какво мислят за подкрепата, която получават от Правителството, сигурно над 90% от тях са доволни. Защото средствата, които се предоставят – както сега, така и в предходни периоди, са за ремонт на улици и тротоари, за изграждане на водопровод, за подмяна на улично осветление, за ремонт на училища… Така че в крайна сметка хората да живеят във все по-благоустроени населени места с все по-добра инфраструктура, а децата ни да се учат в по-хубави училища. Моята мечта е, създавайки тези условия, да направи така, че нашите съграждани от цяла Видинска област да предпочетат да се върнат в красивия Видинския край и тук да продължат живота си, така че заедно да настигаме в развитието останалата част на България и на Европа. 
Говорейки за тези постановления, основното обвинение е, че това е предизборно – искам да припомня на опозицията, че демократичната система в България е такава, че ние на практика всяка година имаме избори, само тази година нямаше, но затова пък догодина ще има два вида избори. По тази логика ако се съобразяваме с неоснователните критики на опозицията – слава Богу, че не го правим, тогава трябва да спрем да работим: да спрем да изграждаме тротоари, да асфалтираме улици, да ремонтираме училища, детски градини, читалища… Аз категорично твърдя, че подкрепата на Правителството за общините е постоянна и няма нищо общо с това дали предстоят избори, или не. Тук в аванс ще отговоря на един въпрос, който може би ще зададете – защо от 11 общини във Видинска област само седем сега са получили такава подкрепа от Правителството? Истината е, че не мога да кажа дали останалите четири общини са искали нещо от Правителството, дали тези искания за помощ са били изрядно подготвени или допустими по закон. 
Радващото обаче е, че почти няма населено място в област Видин, където да не са вложени средства – било то европейски или от националния бюджет, включително с т.нар. ПМС-та, или постановления на Министерския съвет. 
Предстои реализирането на една програма за Северозапада, която е разчетена от 2021 до 2027 година и нейната цел е към края на този период общините в Северозападния регион да се изравнят по стандарт на живот с общините от Югоизточна България. И тук ще вметна, че редом със средствата от националния бюджет, важна роля за реализирането на тази програма ще играят и средствата от европейския – затова е радостно, че бюджетът на ЕС за следващия програмен период беше подписан и в него 200 млн. евро са отделени конкретно за Северозапада.
„НИЕ“: Как видяхте Вие 2020 година? Каква беше тя за област Видин?
Владимир Тошев: Трудна година – изключително трудна. Аз съм вече на доста година, доста неща са минали през живота ми в личен и в обществен план, но такава трудна година за пръв път преживявам. Дай Боже, да няма повече такива години. За пръв път на мен, както и на много българи ни се наложи да живеем в почти военно положение – визирам извънредното положение, което беше обявено в началото на годината заради COVID-19. 
И въпреки това искам всеки човек, който прочете това интервю, да се замисли, да си даде сметка какво се случи в Италия, какво се случи в Съединените американски щати и какво се случи в България. Въпреки трудностите, свързани с наложените мерки за ограничаване на коронавируса, ние преживяхме една устойчива година – ако не беше твърдата ръка на премиера Борисов, ако не беше изключително премереното и балансирано отношение към мерките, които трябваше да се прилагат в държавата, това нямаше да е възможно.
Що се отнася до Видинска област, 2020 година е знакова. И ако заради ситуацията с COVID-19 трябва да сложим знак минус, то трябва да сложим един голям знак плюс заради това, че през тази година започна изграждането на магистралата. И аз съм твърде убеден, че най-късно до средата на 2024 година магистралата до Ботевград ще бъде направена – това е едно от базовите условия за развитие на нашия регион. Тук ще спомена и газопровода, който също е една предпоставка за бъдещо развитие. 
„НИЕ“: Неотдавна партия ГЕРБ стана на 14 години. Като един от хората, които са част от политическата формация от самото й създаване, как бихте определили този период?
Владимир Тошев: Горд съм, че съм част от тази 14-годишна история. Искрено се гордея с два факта в обществената си биография – с това, че съм бил офицер от Българската армия, и с това, че сега съм част от Политическа партия ГЕРБ, и то от създаването й. Една сериозна партия, която се наложи като системна. Партия, която успява в динамично променящата се среда в национален, регионален и европейски план да печели доверието на хората и това е благодарение на факта, че ГЕРБ се доказа като предвидима партия, при която има пълно покритие между думи и дела. Ние в ГЕРБ, за разлика от много други партии и партийки, трябва освен да говорим преди избори, след избори да работим така, че да удържим на дадената дума пред избирателите. Така че ГЕРБ се утвърди като една стабилна партия и за съжаление на онези, които преди 14 години прогнозираха, че тя няма да устои на времето, партията продължава да се развива. 
Тази 2020 година донесе някои сътресения в структурата на ГЕРБ във Видинска община, породени от личностната неудовлетвореност на няколко човека. Но факт е, че въпреки това в края на годината можем да отчетем 10% ръст по отношение на членовете. 
Хубаво е, че има опозиция, хубаво е, че има критика. Всички ние в Политическа партия ГЕРБ – като се започне с премиера Бойко Борисов и се мине през всички хора, заемащи ръководни постове на различните нива в партийната организация – сме хора, които чуваме критиката, вслушваме се в нея, когато е градивна, учим се от грешките. Затова и Политическа партия ГЕРБ продължава да се развива, продължава да води активен живот и продължава да управлява успешно страната и се надявам така да е и занапред. 
„НИЕ“: Започнаха ли структурите на ГЕРБ в област Видин да се готвят за парламентарните избори, които най-вероятно ще се проведат през март догодина – задавам Ви този въпрос в качеството Ви на областен координатор на ГЕРБ?
Владимир Тошев: За пореден път съм изненадан от президента Румен Радев, който без необходимост спомена една дата, която може да се окаже неточна. Може наистина изборите да са на 28 март – посочването от него на тази дата не е учудващо, защото официално мандатът на настоящото Правителство изтича на 26 март, а поради неговата личностна ненавист към всички, които сме в Народното събрание, включително и към БСП, той желае това събрание да бъде разпуснато в първия удобен момент и да бъде сменено от друго. Макар да не знам защо си мисли, че в следващото Народно събрание ще има кой знае какви разлики. 
Що се отнася до структурите на ГЕРБ във Видинска област, те са стабилни – имаме структури във всяко населено място, както и изключително добре работещи общински организации. През тази есен се наложи, поради различни обстоятелства, в три от общините да проведем изборни събрания за избиране на нови общински ръководства, но всичко премина нормално и без сътресения. Предизборната кампания, която ни предстои, ще бъде уникална – не само за ГЕРБ, но за всички политически сили. В условия на пандемия, в условия на застрашеност на физическото оцеляване на хората досега в България не са провеждани избори. Но ние сме готови – ще работим според обстановката и в съответствие със законите. 
Считам, че всеки българин е в състояние сам за себе си да прецени как е живял преди 2010 година – как е живял по времето на Жан Виденов, по времето на Луканов, по времето на Станишев и как живее сега, в периода на управление на трите правителства на Бойко Борисов, и да гласува за този, за когото прецени. Аз лично мисля, че изборите догодина ще са без съществени изненади и в значителна степен ще се повторят резултатите от предходните избори. А що се отнася до президентските избори съм сигурен, че от 22 януари 2022 година президентът ще е друг.
„НИЕ“: Броени дни преди Коледните и Новогодишните празници, какво ще пожелаете на видинските граждани?
Владимир Тошев: Искам да пожелая на всички видинчани първо да сме здрави, защото се видя, че здравето се губи много лесно и е безценно. Другото ми пожелание е да сме мъдри. Ако сме мъдри, тогава ще бъдем и сплотени. Така че това са трите ми пожелания – да сме здрави, мъдри и сплотени през 2021 година! И нека посрещнем Новата година с въодушевление и надежда за един по-красив и по-усмихнат живот – заслужава си да се борим за това!
Разговора води МАРИЯ Савова