Владимир Тошев остава областен координатор на ГЕРБ – Видин, Огнян Ценков е отстранен като общински ръководител

Сподели: 

Владимир Тошев остава областен координатор на ГЕРБ – Видин, Емилиян Енчев сменя Огнян Ценков като ръководител на структурата на партията в община Видин, като други промени в общинското ръководство няма. Това съобщи Владимир Тошев на събрание на видинската общинска организация на ГЕРБ на 8 януари, на което присъстваха десетки членове на партийната структура.

Последните месеци общинската организация на ГЕРБ във Видин преживя сериозни сътресения.

Мисля, че сега е моментът да разкажем обективната истина“, отбеляза в началото на събранието Тошев. Той посочи, че някъде от средата на лятото на миналата година нещата започнали да се развиват в недобра посока. Причината бил стартиралият процес на номинации за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници.

Областният координатор припомни, че съгласно устава на Политическа партия ГЕРБ и решението на Изпълнителната комисия процесът на определяне на кандидатите започва с номинационни събрания. „Преди номинационното събрание на видинската общинска организация, на мен ми се обади административният секретар на партията Цветомир Паунов и ми сподели, че премиерът на България и председател на Политическа партия ГЕРБ има сериозни резерви относно повторна номинация на тогавашния кмет Огнян Ценков – лично мен това силно ме разтревожи и ме изненада, защото в продължение на три години и половина всички ние, начело с мен самия, сме работили за успешния мандат и за успешното развитие на общината начело с Огнян Ценков“, разказа Владимир Тошев.

„Съобразявайки се с това мнение на председателя на партията Бойко Борисов, поканих Огнян Ценков на разговор и споделих с него това, което ми беше казано. Първоначално той прие идеята за други номинации съвсем нормално. Тогава започнахме да обсъждаме, първоначално само двамата, какво трябва да правим оттук нататък. На мен ми беше ясно, че два-три месеца преди изборите да излизаме с нов човек е доста трудна задача, да не кажа губеща, но заедно с него стигнахме до две имена – на Емилиян Енчев и на Валери Василев, които да бъдат евентуално предложени и номинирани“, обясни областният координатор на ГЕРБ – Видин.

Тошев допълни, че в крайна сметка, в изпълнение и на дадените от Изпълнителната комисия на ГЕРБ писмени указания, били гласувани три номинации – на Огнян Ценков, на Емилиян Енчев и на Валери Василев. Владимир Тошев разказа, че за да се стигне в крайна сметка до окончателната номинация на Огнян Ценков била проведена среща в Изпълнителната комисия, с участието на Бойко Борисов. „На тази среща аз категорично застанах на страната на Огнян Ценков и казах, че е доста късно да правим пълно отстраняване на досегашния кмет“, заяви областният координатор на ГЕРБ. Той разказа, че въпреки това

ситуацията продължила да ескалира.

„До степен хората, които заедно сме учредявали ГЕРБ във Видин да бъдем наричани предатели. Повече от половината от общинското ръководство бяха елиминирани от процеса на правене на избори, а това са хора, които са вършили това много пъти. Елиминиран беше и коалиционният партньор на ГЕРБ на национално ниво – СДС, които се принудиха да излязат със своя листа. И така се стигна до там ГЕРБ да се самопобеди на изборите за кмет на община Видин“, отбеляза областният координатор на ГЕРБ. Той подчерта обаче, че въпреки това резултатът от местните избори ясно е показал, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, защото чисто партийният вот е за общински съветници, а волята на избирателите определи ГЕРБ да има 12 общински съветници във Видин, което е с трима повече в сравнение с предишния Общински съвет.

Владимир Тошев разказа, че от ръководството на партията добре осъзнавали за съществуващия разнобой в община Видин и в средата на декември двете фракции били извикани на разговор в Изпълнителната комисия – там станало ясно, че помирение е невъзможно и така решението на председателя на партията Бойко Борисов било временно да бъдат отстранени и областният координатор, и общинският ръководител на ГЕРБ във Видин.

На председателката на Парламента и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева и на Георги Харизанов било възложено да проучат ситуацията и да излязат с препоръка, като бил даден срок от три месеца. Десет дни обаче били достатъчни на двамата, за да изпълнят тази задача и

малко преди Коледа на среща в Централата на ГЕРБ било обявено решението на Изпълнителната комисия –

Владимир Тошев остава областен координатор, Огнян Ценков е отстранен от общинското ръководство, както и като общински ръководител и на негово място е назначен Емилиян Енчев.

Няма ГЕРБ на Огнян Ценков и ГЕРБ на Владо Тошев – политическа партия ГЕРБ е една, заяви областният координатор и допълни, че който не е съгласен с това е свободен да подаде молба за напускане на партията. „Ние заедно с вас сме извървяли доста дълъг път, имаме доста категорични победи, имаме, разбира се, и загуби, но такава е действителността, и винаги сме оцелявали, винаги сме излизали по-силни от всяка една битка и разчитам на вас –да продължим заедно каузата ГЕРБ. Вярвам, че оттук нататък ще продължим да стабилизираме структурите. Емилиян Енчев е опитен като ръководител, а като човек е балансиран и спокоен“, подчерта Владимир Тошев.

„Благодаря на ръководството на партия ГЕРБ, че в мен са видели човек, който може да поеме структурата в общината в този нелек момент. Убеден съм, че с общи усилия сме в състояние да продължим да работим успешно и да печелим избори. Не съм конфликтна личност, заявявам, че смятам да работя с всички членове на ГЕРБ и с всички в общинското ръководство. За мен партийната работа е отборна работа“, каза на свой ред Емилиян Енчев. Той очерта и основните задачи, които стоят пред него – приобщаване отново на членовете на ГЕРБ, които по една или друга причина са били отхвърлени при предходното ръководство, както и привличане на нови членове, с акцент върху работата с младите хора.

Владимир Тошев обясни, че е разговарял с общинското ръководство на  структурата във Видин, обсъдили са много въпроси, един от които е бил поведението на общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Видин. Областният координатор заяви, че оформилото се мнение е било, че

не бива общинските съветници на ГЕРБ да бъдат твърда опозиция на новото ръководство на община Видин.

„Аз лично не смятам, че това трябва да е така. Защото изборите приключиха и следващите четири години община Видин ще бъде ръководена от този кмет и този общински съвет. И като първа политическа сила в Общинския съвет, ако ние тръгнем, така както прави БСП в Парламента, на всяко нещо да казваме „не“, ще страдат хората, които живеят в общината“, заяви областният координатор на ГЕРБ. Той обясни, че е взето решение общинското ръководство на ГЕРБ – Видин и общинските съветници да се събират преди заседанията на Общинския съвет, за да обсъждат предложенията в дневния ред на местния парламент и за всяко едно предложение да се преценява как би следвало да гласуват общинските съветници, така че да е в интерес на общината и нейните жители.

Владимир Тошев призова чрез присъстващите казаното на срещата да стигне и до членовете на ГЕРБ, които не са успели да дойдат. „Надявам се скоро да заработим като един добър механизъм, защото доверието, което Бойко Борисов ни гласува е доста задължаващо. Има петно върху видинската партийна организация. Надявам се заедно да успеем да го изчистим, надявам се заедно да покажем, че партията във Видин е работеща. Дължим го и на видинските граждани, защото Политическа партия ГЕРБ, водена от Бойко Борисов, показа, че е без алтернатива, за да успеем да компенсираме изоставането и да вървим напред“, призова Владимир Тошев.