Владимир Тошев: Правителството изпълнява ангажиментите си към Видин

Сподели: 

Въпреки предизвикателства и трудностите, породени от епидемичната обстановка, Правителството на премиера Борисов продължава да изпълнява ангажиментите си към Северозапада и към Видин. Това заяви народният представител от ГЕРБ – Видин Владимир Тошев на пресконференция, по време на която коментира актуални регионални и национални теми.

Тошев подчерта, че

изграждането на магистралния път е необратимо като процес.

„Два участъка вече се работят. Доста напреднал е участъкът Мездра – Ботевград, който е най-тежък, заради планинския терен, през който минава“, отбеляза народният представител. Той сподели, че се надява, че преди началото на зимата участъкът между Люти дол и Ребърково ще бъде пуснат за нормално движение, което значително ще облекчи трафика от Видин за София. „Мисля, че ще се спазят сроковете, защото и там се работи ударно, за да се отвори пътят и за преминаване на тежки превозни средства“, посочи Тошев.

„В стартова фаза е и участъкът Макреш – Ружинци. Тези процеси са необратими, по простата причина, че средствата са заделени. А те не са никак малко. Само за участъка Макреш – Ружинци – Монтана са около 370 млн. лв. национални пари, от бюджета“, заяви народният представител от ГЕРБ. Той допълни, че пред завършване са тръжните процедури за участъка Видин – Макреш. Тошев благодари на областния управител на Видин, на кметовете на общини и на населени места и на кметските наместници за изключително бързата реакция във връзка с отчуждаването на терени. Благодарение на това процедури, обикновено отнемащи месеци, са проведени за по-малко от седмица.

Владимир Тошев изрази надежда, че строителите ще спазят сроковете за изпълнение и след около 3 години пътят Видин – Ботевград ще е изцяло завършен. „Мисля, че 2024 година ще имаме действаща магистрала и четирилентово скоростно шосе, в зависимост от участъците, до Ботевград, което ще се свърже в националния и европейския пръстен от магистрали“, отбеляза народният представител от ГЕРБ.

Той заяви, че

три са нещата, които могат да спасят региона: достъпност, туризъм и селско стопанство.

Достъпността след няколко години ще е факт; селското стопанство е доста развито и вече не може да се говори за необработваеми земи, а дори има недостиг на такива. Що се отнася до туризма, Тошев сподели, че възлага големи надежди, че проучванията в Рациария и антична Бонония ще стигат до етап, когато ще има вече социализация на тези археологически обекти и те ще привличат голям брой туристи. Големи са перспективите и пред реставрацията на видинската Синагога, отбеляза народният представител. „Когато стане магистралата след няколко години и има осигурена достъпност, ще е добре да имаме десетина значими туристически обекта, които да задържат туристите за по-дълго време в региона“, посочи Тошев.

Той отбеляза, че предприетите от правителството мерки във връзка с епидемичната обстановка са се доказали като успешни и адекватни. „Има критики, но резултатите са тези, които дават оценка на действията“, подчерта народният представител, като допълни, че относително малкият брой заразени до момента показва, че и държавата, и общините успяват да направят необходимото за опазване на живота и здравето на хората. Владимир Тошев припомни още, че за намаляване на ефектите от кризата успешно се прилагат и различни икономически и социални мерки, насочени към реалния бизнес и към най-уязвимите групи в обществото.

НИЕ