Владимир Тошев: Правителството реагира спрямо днешната ситуация, но мислейки за след края на кризата с коронавируса

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Тошев, всички народни представители бяха тествани за коронавирус. Това породи много коментари сред обществото – какъв е Вашият коментар?

Владимир Тошев: По тази тема четох различни коментари, някои от които според мен са основателни, а други са доста тенденциозни. Някои питат защо ние сме привилегировани и т.н. Искам чрез Вашата медия да кажа на хората, че нито сме привилегировани, нито има някакво специално отношение към нас. Но за да функционира държавата, особено в такива трудни ситуация, каквато е извънредното положение и задълбочаващата се криза около коронавируса и спада на икономиката, има няколко институции, които задължително работят и на първо място, по Конституцията на България, е Народното събрание. Народното събрание не трябва да спира работа.

Това, което Правителството, изпълнителната власт приеме като решения, в голямата си част те трябва да бъдат облечени в законодателна форма, да придобият статут на закон и едва тогава могат да бъдат изпълнявани. Лично моето мнение е, че дори да има голям брой заболели народни представители, тези, които могат да присъстват на заседания, трябва да са там, по простата причина, че държавата не може да бъде блокирана, за да се лекуват депутатите. Аз не се страхувам – каквото за всички, това и за мен. Но ние сме длъжни да работим и сме длъжни да работим при всякакви обстоятелства, при всички положения, особено в критични ситуации, в каквато е в момента държавата, а и целият свят.

НИЕ“: Как според Вас, трябва да продължи работата на Народното събрание?

Владимир Тошев: Обсъждаха се различни варианти, някои от тях – доста екзотични. Конституцията казва, че депутатите изразяват своята воля чрез лично, индивидуално и присъствено гласуване – тоест, по Конституция, ние трябва да бъдем в пленарната зала, нямаме право да гласуваме дистанционно. Още повече че е важен и дебатът очи в очи – а сега дебатите са наистина сериозни. Всеки закон, който се приема в тази ситуация, е критичен. Една част от законите са нови като законодателство, няма прецедент и практика – така че дебатът, личното присъствие са много важни. Освен това, с цялото ми уважение към IT специалистите на Народното събрание, има хакери на много високо ниво и могат да станат големи поразии. А това в тази ситуация не ни трябва.

НИЕ“: За пръв път в новата българска история Народното събрание гласува закон за извънредното положение. Коментарите са разнопосочни – някои казват, че с този закон гражданите сме загубили права, други пък смятат, че сме спечелили от наложените мерки, тъй като благодарение на тях имаме плавно покачване на новите случаи на заразени и така здравната ни система може да се справи. Какъв е Вашият коментар.

Владимир Тошев: От преди Втората световна война в България не е обявявано извънредно положение, дори по време на самата война не е обявявано такова. Така че няма прецедент, липсва практика по въпроса, което означава, че ние сега правим едно съвсем ново законодателство и го прилагаме. С гордост мога да го кажа, ние сме водеща държава по отношение на предприетите мерки и ефекта от тях – в България хората с установена зараза са около 500 души. Тези малки, на фона на случващото се в други държави, числа се дължат на факта, че Правителството, Народното събрание и всички български институции се сработиха, оцениха ситуацията, реагираха много навреме и много бързо се предприеха стриктни мерки за ограничение разпространението на вируса.

Лично моето мнение по отношение на Закона за мерките и действията при извънредно положение е, че приехме един относително мек вариант. Защо мек? Ще Ви дам един пример – вчера съобщиха, че при масирана проверка на хората, сложени под карантина само в Софийска област 91 души не са намерени на местата, където са декларирали, че ще бъдат. Не считам, че когато има опасност един човек да застраши живота и здравето на стотици и дори хиляди, водещ трябва да бъде нечий личен интерес – в момента ние подчиняваме личния интерес в полза на обществения, за да може да съхраним здравето и живота на всеки един българин.

Аз лично не приемам мерки срещу фалшивите новини за ограничение срещу свободата на словото. Има много хора, които не могат да направят разлика между това, което говори генерал Мутафчийски и това, което говори измисленият „доктор Иванов“ от n-тата болница в някоя си община – в тази ситуация хората, които са притеснени, страхуват се, психически са затормозени, лесно могат да повярват на думите на някой, който може дори реално да не съществува. Така че считам, че законът за мерките и действията при извънредно положение е добър, но не достатъчно строг.

НИЕ“: Споменахте икономическата криза. Предприетите до момента икономически и социални мерки според Вас адекватни ли са?

Владимир Тошев: Правителството реагира спрямо днешната ситуация, мислейки обаче за времето след края на кризата с коронавируса. България не е достатъчно богата държава, не сме достатъчно мощна икономика, която да може да се съвземе толкова бързо, колкото би ни се искало. И ако ние сега – през април и май месец – изразходваме всички ресурси, които имаме като резерви, рискуваме след това, когато тази ситуация приключи, да няма как да действаме. Това, което предлага Правителството, са консервативни мерки, които дават шанс на хората да преживеят тази криза, дава шанс на бизнеса да съхрани ресурсите си.

Не бива да разсъждаваме единствено, че държавата е нещо, от което можем само да взимаме, защото ние сме държавата и така, както искаме тя да ни помогне, така и ние трябва да й помогнем, тоест да помогнем на себе си. Ще направим всичко възможно максимално бързо да действаме и както сме за пример за целия свят по отношение кривата на разпространение на заразата, така да бъде и по отношение на икономиката – графиката на кризата там също да не бъде експоненциална, много стръмна. Надявам се така да бъде, има шанс. И то ще е само заради навременните мерки и мобилизацията на цялото общество.

И тук не мога да не кажа няколко думи за нашите опоненти от БСП. Не искам да цитирам думите, защото е грозно, но видяхме как те, начело с президента Радев, реагират – и за националния празник, и сега в пленарна зала. Ще ги чуем отново при обсъждането на актуализацията на бюджета – популизъм, див популизъм! Не считам, че това е отговорно държавническо поведение. В момента не е време за политика. С тези мерки, които като управляващи предприемаме, може би ще понесем и щети, но важното е да съхраним живота на хората.

НИЕ“: Жителите на Видин се притесняват, че областната болница ще срещне трудности при настоящата ситуация. Ръководството на лечебното заведение отправи и апел за дарения, за да се създадат необходимите условия за лекуване на пациенти с коронавирус.

Владимир Тошев: Преди да коментирам това, искам да отбележа, че във Видин предприехме мерки – и кадрови, и организационни. Чрез Вашата медия искам да изкажа благодарност на новия областен управител Момчил Станков и на новия директор на РЗИ д-р Владински. Оказа се, че смяната на само двама човека може да доведе до коренна промяна в работата на всички институции.

На второ място, искам да успокоя хората – видинската болница има ресурс; видинската болница е готова да поеме случаи на заразени; имаме готовност и в белоградчишката болница също да бъдат лекувани хора, с помощта на видинската болница, това е организирано. Използвам случая, за да призова хората за това, което всички експерти призоват – самоизолацията е най-добрата защита от този вирус. Нека да не страдаме, че сме изпуснали рожден ден, нека не страдаме, че не сме се срещнали с близките, които сега са решили да се върнат в България. И затова ще има време – ще се веселим, ще празнуваме, но сега е времето заедно да се борим. И аз разчитам на моите съграждани от Видин и на всички българи – заедно сме преборвали много по-страшни неща, и този път също ще успеем.

НИЕ“: Министерският съвет взе решение да предложи удължаване на срока на извънредното положение до 13 май. Очаквано ли беше това, според Вас?

Владимир Тошев: Беше ясно, че ще има такава стъпка. Практиката на вече преболедували държави като Китай показва, че от започването на епидемията до нейния рязък спад минават около три месеца и то при изключителни мерки за борба с вируса. Така че може би 13 май дори е оптимистичен срок и ще се наложи още повече да удължаваме срока на извънредното положение.

Но нека да не се налага наистина да ограничаваме правата и свободите на хората – сега режимът е доста хлабав, разчитаме повече на самосъзнанието, отколкото на ограниченията. Пак казвам – децата ще тръгнат пак на училище, ще празнуваме празниците, ще отворят отново кафенетата и ресторантите, ще ходим отново на почивки, само че за да се случи, трябва да сме живи и здрави. И това пожелавам на всички!

Разговора води МАРИЯ Савова