Вместо извънредно положение – извънредна епидемична обстановка

Почти всички действащи до момента ограничения остават
Сподели: 

Извънредното положение отпадна на 13 май в полунощ, но вместо него до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка. Така на практика почти всички мерки, действащи до момента – основно противоепидемични по своя характер, остават.  Все пак има две новости – ще бъдат разрешени трансплантациите, а градските градини и парковете стават достъпни за всички граждани.
Решението за обявяване на извънредна епидемична обстановка е взето на извънредно заседание на Министерски съвет, което се проведе на 13 май. Причината е, че след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, е преценено, че са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.
По повод решението на Министерския съвет брифинг даде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той представи мотивите за предприемане на тази мярка. Ананиев отбеляза, че COVID-19 е заболяване, което в момента се развива в целия свят и има тежко протичане, основно при лица над 60 години и хора с хронични заболявания. Министър Ананиев припомни, че огнищата на коронавирус са разпространени в цялата страна – в семейна среда, в болнични заведения, в редица домове за възрастни хора, в центрове за деца с увреждания и в други специализирани социални заведения. На този фон все още няма разработена специфична имунопрофилактика. „Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в Министерски съвет предложение и той да приеме това решение, с което се въвежда извънредна епидемична обстановка“, посочи здравният министър.
Кирил Ананиев издаде четири заповеди, на основа решението на Министерски съвет, които влязоха в сила от 0:00 часа на 14 май. Мерките, които са посочени в заповедите, не са нови, те просто са групирани. Има две промени. На първо място, разрешават се трансплантациите. Освен това вече ще може свободно всички хора да се разхождат в градските градини и паркове, като кметовете на общини определят реда, по който това ще става, така че да се спазват противоепидемичните мерки. Остават всички останали рестрикции, като например училищата и търговските обекти в МОЛ-вете остават затворени.
На заседанието на 13 май на Министерски съвет не са обсъждани евентуални мерки, които да бъдат въведени, ако в няколко поредни дни има над 100 нови заразени, но в такъв случай има готовност да бъдат върнати по-тежките рестрикции, предупреди здравният министър.