Временна комисия в ОбС – Видин ще изработи наредба за създаване на общински фонд или фондация „Здраве“

Сподели: 
Генади Велков, председател на ОбС - Видин
Борислав Василев - общински съветник от БСП

Седемчленна временна комисия ще изработи наредба, на база на която да бъде създаден фонд или фондация „Здраве“, от където да бъде подпомагана видинската болница. Това решиха общинските съветници, които днес се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят ситуацията в МБАЛ „Света Петка“ – Видин. Заседанието беше свикано по искане на общинските съветници от групата на БСП, като под него сложиха подписите си и представители на другите три групи в местния парламент.

Три часа продължи дискусията. Тя започна с декларация на БСП – Видин, прочетена от Димитър Велков, председател на групата на БСП в ОбС – Видин. Освен всичко друго, в тази декларация се напомня и, че БСП бяха против смяната на д-р Виолета Дочкова като директор на видинската болница, както и че предходният Общински съвет – Видин в края на мандата си гласува учредяването на Фонд „Здраве“, но това решение беше отменено, а вината Димитър Велков хвърли върху председателя на местния парламент и тогава, а и сега – Генади Велков.

Това стана повод Генади Велков също да вземе думата. Той обясни, че решението за създаване на Фонд „Здраве“ е било върнато, тъй като правните основания не са било коректно посочени от страна на вносителите, които са общинските съветници на БСП. Освен това Генади Велков коментира и периода, в който д-р Дочкова ръководи видинската болница, като в тази връзка цитира заключение от доклад на Агенция за държавна финансова инспекция от миналата година, който завършва със следното становище: „В резултат на действията на д-р Виолета Дочкова, бивш изпълнителен директор, Медицински център „Карина“ ЕООД неоснователно е получил сумата в общ размер на 761 928.98 лв…. С неоснователно платената сума в периода 12.09.2016 – 28.05.2018 г. е причинена вреда на МБАЛ „Света Петка“.

„Нашите лекари не са по-лоши от лекарите в Лом, Монтана или Враца. Ние имаме много кадърни лекари. Но това, което е нужно преди всичко на лекарите във видинската болница, за да работят нормално, е спокойствие“, каза в заключение председателят на ОбС – Видин.

„Аз съм натрупал доста опит - и житейски, и професионален, и знам, че със спокойствие в магазина не се пазарува, пазарува се с пари. Това, което липсва на хората във видинската болница, е добро, адекватно, нормално трудово възнаграждение“, репликира го общинският съветник от БСП Борислав Василев. „Проблемът на видинската болница е лошото менажиране досега. Явно някъде изтичат парите… За да се стигне дотук, това за мен граничи с безстопанственост, с престъпност. И това може би Прокуратурата най-добре може да го каже“, каза Василев, като призова кмета на общината да сезира главния прокурор.

Димитър Велков от своя страна отбеляза, че от БСП са протестирали при смяната на д-р Дочкова, защото не са искали болницата да бъде управлявана от човек, който вече е доказал, че не може да се справи с това, визирайки д-р Цветан Василев. „С предложението за този фонд, ние искаме да се покаже, че Община Видин е загрижена за областната болница. Нека да намерим работещо решение за болницата. Нека да се поиска и от министъра да отпусне средства, а не да ги дава на частни болници. Ние друга болница нямаме“, призова председателят на групата на БСП.

Възможност да се изкаже получи и Диана Богомилова, представителка на медицинските сестри, работещи във видинската болница. Богомилова отбеляза, че в момента много се обсъжда опасността болницата да остане без лекари, но има реален риск лечебното заведение да остане и без медицински сестри. „Ако вие не подпомогнете с каквото можете, ако Министерството не подпомогне от своя страна със своя ресурс, ако ръководството не направи необходимото, видинската болница затъва и поема по пътя на кулската болница… Не виждам смисъл, не е мястото да се говори за партии, да се говори за междуличностни отношения. Обединете се! Покажете, че в този град има управляващи, които им пука за Видин! Пациенти, за съжаление, има. Българският народ е болен, видинският – най-болен. Тук има хора, които са без близки, има хора, които няма кой да ги обгрижва – тези хора попадат във видинската болница, те не могат да си позволят да отидат в частна болница. Гласувайте за видинската болница!“, призова Диана Богомилова.

„Адмирирам идеята за създаване на фонд „Здраве“, заяви и д-р Ирена Найденова, която на 14 януари беше определена за прокурист на видинската болница. Д-р Найденова беше категорична, че това решение е важно и за персонала, който е докаран до ръба на възможностите си, и за видинското гражданство. Прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ информира и за предприетите до момента стъпки за решаване на проблемите на болницата (виж материала: „Неврологично отделение в МБАЛ „Света Петка“ е възстановило прием на пациенти“).

В крайна сметка повече от час и половина беше нужен, за да стигне дискусията до същината – а именно, обсъждане на направеното от БСП предложение за създаване на фонд „Здраве“, в размер на 200 000 лв., които да бъдат използвани за допълнително материално стимулиране на служителите на МБАЛ „Света Петка“.

Общинският съветник от СДС Цецко Иванов изрази становище, че Законът за местното самоуправление и местата администрация не позволява на Община Видин да създаде фонд „Здраве“ и че юридическата форма, под която би могла да бъде „облечена“ една бъдеща подкрепа за видинската болница е чрез общинска фондация. Цецко Иванов коментира и, че една фондация би могла да привлича средства и от други източници, освен от Общината (от дарения и прочее) и с тези средства да бъде подпомагана болницата. От страна на вносителите на предложението пък бяха дадени примери с общините Добрич и Силистра, където именно чрез общински фондове се предоставя допълнително материално стимулиране на персонала в тамошните болници.

Добрата новина е, че общинските съветници успяха да постигнат съгласие. Те се обединиха около това, че видинската болница трябва да бъде подкрепена – споровете бяха около стъпките, които чисто юридически трябва да се предприемат в тази посока. В крайна сметка беше постигнат консенсус около предложението на Цецко Иванов –първо да бъде създадена нормативна база, а след това да се гласува създаването на било то фонд или фондация „Здраве“.

Единодушно общинските съветници подкрепиха създаването на временна комисия, която да изработи необходимата наредба. Гласуван беше и състав на комисията – в нея влизат общинските съветници Борислав Василев и Димитър Велков (БСП); Калин Каменов – председател, и Огнян Ценков (ГЕРБ); Светослав Славчев и Цецко Иванов (СДС) и Красимир Асенов (ДПС). В срок до 31 януари комисията трябва да изработи наредбата и да я предложи за гласуване.

Общинските съветници се договориха след като временната комисия изпълни своята задача, отново да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет – Видин, на което да бъде приета самата наредба и създаването на фонд или фондация „Здраве“. Идеята е всичко това да стане преди редовното заседание на Общинския съвет, на което ще бъде гледан бюджетът на Община Видин за 2020 година, за да могат в него да бъдат гласувани и средства за подкрепа на видинската болница.

НИЕ