Във видинските хотели могат да бъдат настанени още 200 бежанци

Кметът на общината д-р Цветан Ценков: Наше човешко задължение е да помогнем на бедстващите ни събратя от Украйна
Сподели: 

Местата за настаняване в община Видин имат капацитет да приемат още 200 бежанци от Украйна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Видин д-р Цветан Ценков след проведена среща с хотелиери. Той информира, ще също така се подготвят списъци с обитаеми имоти по селата, за което съдействат кметовете и кметските наместници.
След като в събота (5 март) във Видин пристигнаха два автобуса с бежанци, а общо над 50 души бяха настанени в два хотела в града, от думите на кмета стана ясно, че общинското ръководство очаква още украински граждани да потърсят убежище във Видин. „Тази вълна, която обхвана Полша и в момента залива Румъния, ще дойде и в България. Ние като Община сме длъжни да посрещнем нашите събратя – бесарабските българи и украинците. Смятам, че трябва да подкрепим всички тези страдащи и бедстващи хора“, заяви д-р Ценков.
Той обясни, че още на границата българските здравни служби проверяват имунизационния и здравен статус на влизащите на наша територия украински граждани. Всички бежанци получават нужните им здравни грижи. „Поели сме ангажимент, съвместно с Регионалната здравна инспекция и с видинската болница, всичко, което е необходимо, включително и да ги имунизираме, да го направим, но това ще става само по желание на хората“, подчерта д-р Ценков.
След като бъде уреден миграционният статус на бежанците, следващата стъпка е да се подпомогне интеграцията им в нашето общество, включително чрез съдействие за намиране на работа. „Разговарях с хотелиерите, с хората от ресторантьорския бранш – имат нужда и от сервитьори, и от готвачи, и от друг персонал. В момента нямаме реална представа кой от бежанците с каква професия е – вчера, когато се срещнах с тях, помолих да направят списъци с професиите, които са упражнявали. Така че тези хора ще се опитаме да ги подкрепим с работа“, обясни д-р Ценков.
Видинският кмет даде положителна оценка за решението на правителството за отпускане на 40 лв. на ден за издръжка за престой в хотел на украински граждани, поискали статут на бежанци в нашата страна. Тези пари от бюджета, които ще влязат при хотелиерите, са глътка въздух за тях след тежкия период на епидемията, защото те също хранят семейства, напомни видинският кмет.
Той сподели, че бежанците, пристигащи от Украйна в България, са под влияние на стреса от военния конфликт, от която са избягали. „Т.нар. постравматичен шок от войната го има – виждам го и като лекар. Само в рамките на часове видях и промяната в тези хора – след като починаха, изкъпаха се, хапнаха, те се промениха“, обясни д-р Ценков.
„Виждам упреците на наши съграждани, които казват, че политическата класа не се грижи за възрастните хора в България, а се е загрижила за бедстващите украинци. Но когато падат бомби над главата ти и си грабнал детето си и само най-необходимото и тръгваш нанякъде, не е лошо да има кой да се погрижи да те нахрани и да ти даде подслон – не е лошо, напротив, бих казал, че това е наше човешко задължение“, подчерта д-р Ценков.
Междувременно от Община Видин съобщиха, че е обявена банкова сметка за набиране на средства за бежанците от Украйна. Сметката е открита в Банка ДСК ЕАД:.
IBAN:BG03STSA93008400046000.
BIC:STSABGSF
Код за вид плащане: 445100 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната“)
Код за вид плащане: 445200 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина“).
Като основание за банковия превод се отбелязва: „дарение в помощ на бежанците от Украйна“.
Най-вероятно до дни ще се проведе и извънредно заседание на Общински съвет – Видин, на което да се гласува осигуряване на средствата, необходими за обезпечаване на престоя на първите пристигнали в нашия град бежанци от Украйна.