Във Видин в единствения пункт за проверка на газови уредби графикът е запълнен за седмици напред

Сподели: 

Само един пункт на територията на област Видин е лицензиран за преглед на монтирани в автомобили газови уредби – това е „АВТОСТАРТ – ВЕЛИКИН“ ЕООД. В следствие на големия наплив, графикът на пункта е запълнен за седмици наред – така идващите на 28 февруари получаваха часове за преглед от 14 април нататък. Средно на ден по 20 автомобила преминават през пункта за проверка и получаване на удостоверение за първоначален преглед на газовата уредба. Документ, който е необходим, за да може в талона на един автомобил да се впише, че е с монтирана газова уредба и така собственикът да избегне риска от налагане на солена глоба, достигаща до 150 лв.
Управителят на пункта Асен Великин коментира, че породилото се сега напрежение вероятно се дължи на това, че хората не са били достатъчно добре запознати и информирани със законовите изисквания, въведени още през 2014 година. „Може би е грешка и на колегите от другите пунктове за технически прегледи, защото по закон когато установят, че има кола с монтирана уредба, са длъжни да прекратят прегледа и да изпратят автомобила на пункт, за да се издадат документите за газовата уредба и след това да се направи техническият преглед на колата. Но мисля, че нито един от останалите пунктове не е правил това. Даже сега откриваме, че на много коли са вписвани данни с невярно съдържание, които изобщо не отговарят на истината“, обясни Великин.
Той разказа, че при проверката се установяват данните на бутилката – марка, типово одобрение; проверява се да няма течове от бутилката и дали всички компоненти са типово одобрени, тоест дали могат да се продават на територията на Европейския съюз и да се монтират в автомобилите; проверяват се разстоянията – елементите на газовата уредба да са отделени от топлоизточници и да няма нагряващи се части; задължително условие е и зареждачката на газта да е извън автомобила.
Едно от нещата, за които се следи при проверката е на колко години е самата газовата бутилка. Мъж, чиито автомобил тъкмо минаваше на проверка, разказа, че бутилката му била от 2002 година и се наложило да му бъде монтирана нова – заради трудностите, които срещнал да направи това в България, пътувал до Зайчар в Сърбия, където подмяната му струвала 130 евро.
„Съдовете за газ имат експлоатационен период от 10 години, след това трябва да се заменят с нови или да се тестват, което излиза по-трудоемко и по-сложно“, посочи Асен Великин. Причината почти винаги собствениците да избират варианта с нова бутилка е, за да си спестят разправията, тъй като тестването може да се извърши само в София, където бутилката се изпраща и проверява и ако всичко е наред, се щампова нова дата.
Асен Великин коментира, че досега не са имали случай да откажат издаване на удостоверение за първоначален преглед, защото винаги предварително оглеждат автомобилите и ако се установят нередности, това се казва на собственика, за да може да отстрани проблемите. „Повечето газови уредби се монтират от хора, които постоянно се занимават с това и са запознати и спазват тези изисквания. На пазара по принцип се продават само неща, които са одобрени и много рядко има случаи на резервоари на газ без типово одобрение – тогава връщаме автомобила, но това става преди да започнем прегледа“, обясни управителят на пункта.
Хората, които идваха в пункта на 28 февруари, получаваха часове от 14 април нататък. Сред тях бяха и Вергил и Бояна – дошли, за да бъде прегледана газовата уредба на автомобила, който закупили преди няколко месеца. След покупката, както е по закон, регистрирали колата, която при придобиването вече била с монтирана газова уредба; сменили и талона, но не знаели, че е необходимо там да е записано, че автомобилът се движи и на газ, разказа Вергил. „Ние сме заинтересовани да направим каквото трябва. Но интересното е като се запишем сега за преглед през април месец, какво ще ни правят КАТ, ако ни спрат преди април – ще ни съставят ли актове, след като ето, искаме да си регистрираме газовата бутилка, но няма как“, сподели Бояна.