Във Видин ГЕРБ и СДС сключиха споразумение за общи политически действия

Сподели: 
Областният координатор на ГЕРБ Владимир Тошев и председателят на СДС – Видин Генади Велков подписаха и подпечатаха споразумението за общи политически действия. Любопитен факт е, че печатът, който Велков използва, е първият, автентичният печат на СДС – Видин, използван от 1989 година досега.

Споразумение за общи политически действия между структурите на ПП ГЕРБ и на Коалиция СДС в община Видин беше подписано на 16 юни. Подписи под документа сложиха областният координатор на ГЕРБ Владимир Тошев и председателят на СДС – Видин Генади Велков. На сключването на политическото споразумение присъстваха областният управител на Видин Момчил Станков, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, кметове на общини от областта, общински съветници, ръководители на общински партийни структури и др.
Две са основните точки в споразумението: създаване на обща група в Общински съвет – Видин с двама съпредседатели и политическо мнозинство и подготовка на структурите на двете партии за съвместна работа по подготовката и участието в следващите парламентарни избори с единна кандидатска листа. Със споразумението се създава общ съвет на новата коалиция, в който всяка от партиите ще е представена с по двама члена, а всички решения ще се взимат със стремеж към консенсус. Документът е съгласуван с националните ръководства на ПП ГЕРБ и ПП СДС.
С подписването на споразумението се формализира съществуващото вече сътрудничеството и двете партии потвърждават волята си заедно да работят за развитието на Видин, заяви областният координатор на ГЕРБ. „Ние с колегите от десните партии – Коалиция СДС, винаги сме работели заедно и в община Видин, в Общинския съвет, и в останалите общини, съдействали сме си. Това се основава на няколко базисни принципа, които винаги сме ги спазвали. Първо, ние сме заедно членове на Европейската народна партия. На практика програмите, които ние изпълняваме – и във Видинска община, и в останалите общини, където управляваме ГЕРБ заедно със СДС – се препокриват в съществената си част. Искаме да обединим усилията си, за да реализираме тези политики – когато имаме еднаква програма, когато изпълняваме едни и същи задачи, е напълно естествено да работим заедно“, посочи Владимир Тошев.
„Вече няколко месеца с групата на ГЕРБ в Общинския съвет работим заедно и смятам, че осигуряваме възможност на общинската администрация да работи добре. В момента узаконяваме това сътрудничество“, коментира председателят на СДС – Видин Генади Велков. Той отбеляза, че СДС винаги е била важен фактор в местната политика – през последните осем мандата само при два случая кметовете на община Видин са избрани без прякото участие и подкрепата на СДС. „С колегите от ГЕРБ никога не сме имали проблеми – във всички общини, където сме могли, сме си помагали. Винаги сме работели на равни начала и така ще продължим“, сподели Генади Велков. Той подчерта, че една от основните цели е обединението ГЕРБ – СДС да е на първо място в област Видин на парламентарните избори догодина.
НИЕ