Във Видин наградиха победителите в „Кварталните войни“

Сподели: 

Съкварталците от бул. „Панония“ 58А и Народно читалище „Пробуда – 1901“ – с. Майор Узуново са победителите в кампанията „Квартални войни“, организирана от Сдружение „Активно общество“ и Община Видин. Състезанието, чието първо издание премина с голям успех и при значителен интерес, има за цел да насърчи жителите на град Видин и населените места от общината да покажат отношение и грижа към средата, в която живеят.
Днес, 29 юни – Денят на река Дунав, бяха наградени победителите в състезанието. Церемонията по награждаването откри председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев. Той благодари на участниците от град Видин и от селата в общината, включили се в кампанията „Квартални войни“ и даващи така пример на останалите жители на община Видин. „Тази кампания ни вдъхнови по няколко причини. Едната от тях е стремежът да живеем в един по-красив Видин. Другите причини са свързани с коронавирус епидемията – живеейки няколко месеца в изолация, ние се откъснахме от социалния живот, а тази кампания ни даде възможност да направим нещо заедно. Да направим заедно нещо, което да ни радва и сега, и в бъдеще“, каза Радослав Георгиев.
Приветствие отправи и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. „Винаги съм се чудил как да мотивираме всеки един видинчанин да се погрижи за своето родно място и да участва по-активно в подкрепа усилията на общината по отношение поддържането на зелените площи. И инициативата на тези млади хора да провокираме желанието на видинчани да започнат да се грижат за по-хубавия си живот, беше похвална, така че аз с най-голямо удоволствие ще връча днешните призове“, сподели кметът на община Видин, като изрази надежда догодина повече хора да се включат в кампанията.
Той отбеляза, че Видин има над 550 дка градини, за които се грижат общински служители, след като вече не се използват услугите на външна фирма. За целта Община Видин вече разполага с три трактора, много тримери и друга техника, планира се да бъде закупен и мулчер. „Цяла пролет, а и в момента, обикаляме квартал по квартал и почистваме, което не се е случвало от 30-40 години. Над 50 камиона с боклуци сме изхвърлили от входа на града откъм „Видахим“ до КАТ и от участъка от надлеза на „Панония“ до Здравната каса. Предстои реорганизирането на ново общинско предприятие по чистота, озеленяване и строително-ремонтни дейности“, обясни д-р Ценков.
Градоначалникът връчи наградите на победителите в категорията „Участници от град Видин“. На първо място заслужено е класиран китният кът, сътворен от съкварталците от бл. 58А; на второ място се нареди Димитър Тодоров със създадената и поддържана от него в продължение на 18 години градинка на ул. „Баба Вида“ 13; на трето място бяха класирани Петя и Николай Николови – ул. „Търговска“ №4, превърнали тротоар в красива декоративна градинка.
Заместник-кметът по устройство на територията Светослав Скорчев връчи наградите на победителите в категорията участници от населените места на община Видин. Първото място спечели Народно читалище „Пробуда – 1901“ – село Майор Узуново, за красивата градина, създадена в двора на някогашното училище; наградата за второто място отиде при Народно читалище „Просвета – 1937“ – село Кутово, за почистването и облагородяването на двора на бившето училище в селото; на трето място се нареди Народно читалище „Съгласие – 1936“ – село Слана Бара, за почистването на занемарена градинка в района на сградата на Кметството.
За победителите в двете категории организаторите бяха осигурили награди, както следва: за трето място – кошче за смет; за второ място – тример; първо място – две паркови пейки. Беше връчен и специална награда – тя отиде при Богомил Петров, за цялостния му принос в почистването на к-с „Химик“ във Видин.
Биляна Вилхемова, която официално подаде кандидатурата от името на съкварталците си от бул. „Панония“ 58А, разказа, че първоначално създаването на къта за отдих започнало с идеята за поставяне на беседка, но малко по малко това било надградено. „Решихме да създаден това място най-вече за да има място за забавление на децата. А и тук беше много занемарено, обрасло, имаше комари – изобщо, неприятно. Първо беше беседката, след това започнахме озеленяване, поставихме ограда – общо взето с подръчни материали. Мъжете направиха пейките; жените боядисвахме, садихме растения. И със задружни усилия и желание се получиха нещата“, разказа младата жена.
„Благодаря на всички сърцати и неуморни хора от селото, които винаги се отзовават на такива идеи, включват се със сърце и душа и работят за благото на селото, за да стане едно по-красиво място за живеене – това касае нас, нашите родители и нашите деца“, каза при получаването на наградата секретарят на читалището в Майор Узуново Емилия Стоянова.
НИЕ