Във Видин не се споразумяха за състава на Районна избирателна комисия – Видин

Сподели: 

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин (РИК) за произвеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. на проведените вчера (5 февруари) консултации, водени от областния управител Огнян Асенов. Представителите на политическите формации не постигнаха консенсус за местата на заместник-председателите и секретаря на РИК. 
В началото на консултациите Асенов запозна присъстващите с решението на Централната избирателна комисия, определящо квотното разпределение на партиите и коалициите в съставите на районните избирателни комисии. Районната избирателна комисия в област Видин се състои от 13 членове, в т.ч. председател, двама заместник-председатели и секретар. 
Съставът на РИК с 13 членове, следва да включва: 4-ма членове от коалиция „ГЕРБ-СДС“; 3-ма членове от коалиция „Продължаваме Промяната“; 2-ма членове от партия „ДПС” и по един представител от партия „Възраждане“, коалиция „БСП за България” коалиция „Демократична България – обединение“ и коалиция „Български възход“.
Областният управител информира, че документите от проведените консултации ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия за назначаване на РИК – Видин. 
След назначаването й от ЦИК, Районната избирателна комисия ще осъществява правомощията си от 11.02.2023 г. до 16.04.2023 г. включително (до 14 дни след произвеждане на изборите за народни представители). Както и при предходните избори, РИК – Видин ще работи в Заседателна зала № 1, в сградата на Областна администрация Видин.