Във Видин отбелязаха 144 години организирано противопожарно дело

Сподели: 

На 31 март преди 144 години се поставя началото на организираното противопожарно дело във Видин. Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин (РСПБЗН) традиционно отбелязва годишнината с организиране на различни инициативи. Програмата тази година включваше пожаротактически демонстрации – учебни евакуации и представяне на възможностите на пожарната и спасителна техника.
На 31 март през 1878 г. новосформираният видински Общински съвет взема редица важни решения – редом с почистването на града, изкопаването на канали, изграждането на улично осветление с газови лампи и назначаването на нощна стража, е решено да бъдат назначени пожарникари, които да предпазват града от пожари, разказа пред журналисти главен инспектор Димчо Горанов, началник на РСПБЗН – Видин. Така всъщност се поставя началото на днешната видинска пожарна служба. През следващите години структурата й се променя, като към края на 19 век служителите в нея наброяват 19 души, а през 1925 година е закупена и първата специализирана противопожарна машина. През същата година двама видински огнеборци участват в първия проведен курс за пожарни командири. С развитието на индустрията се внедряват нови машини – автомобили, превозващи различни водни количества и пожаротехнически средства. Първите пожарникари работят с ръчни двубутални помпи, като черпят вода от различни съдове (каци, бидони и др.), която по текстилни маркучи се подава към мястото на пожара.
Макар в същността си професията на пожарникаря да остава също толкова рискова днес, колкото е била за огнеборците-пионери преди 144 години, сега служителите на видинската пожарна служба разполагат с модерна техника за пожарогасене и спасяване. Организираните по случай днешния празник демонстрации имаха за цел именно представяне на възможностите на тази техника.
Програмата за деня започна с учебна евакуация и пожаротехническо занятие в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Видин и ПГ „Михалаки Георгиев“. След края на демонстрациите учениците имаха възможност да разгледат пожарните автомобили. По-късно през деня на паркинга до крепостта „Баба Вида“ беше организирано представяне на специализираната техника за гасене на пожари и извършване на аварийно-спасителната дейност. Видинските граждани, които не се уплашиха от дъжда и дойдоха на събитието, имаха шанса да се качат в коша на автомеханичната пожарна стълба и да се насладят на невероятната панорамна гледка към река Дунав.
Към момента видинската пожарна служба разполага с 16 единици техника, каза гл. инспектор Горанов. Девет от тях са автомобили за извършване на пожарогасителна и спасителна дейност, а останалите са помощни машини – верижна машина; автомеханична стълба с възможност за разпъване на височина 27 метра от нивото на земята; автомобил за доставка на гасителни вещества; три автомобила с висока проходимост, специализиран автомобил за оказване на помощ при пътно-транспортни произшествия. Във видинската пожарна служба има и специализиран контейнер с уреди за измерване на радиация и пари на опасни вещества и материали. 70 души наброява щатът на Районната служба, като 60 от служителите са във Видин, а останалите десет са в участъците в община Брегово, допълни началникът на РСПБЗН – Видин.