Във Видин приемът на заявления по Кампания за директни плащания 2020 върви нормално

Сподели: 

Наближава краят на приема на заявления по Кампанията за директни плащания 2020. В Областна дирекция „Земеделие“ – Видин заявяването на площите от страна на земеделските стопани върви нормално, съобщи за вестник „НИЕ“ директорът на ОД „Земеделие“ – Видин инж. Емилиян Енчев.
Срокът за подаване на заявления е до 15 май, включително, като от 16 до 31 май земеделските стопани, кандидатстващи за подпомагане, могат да правят промени по вече подадени заявления, без да търпят санкции; до 9 юни могат да се подават заявления, но вече се начислява 1% санкция на ден. „Предишните години се удължаваше срокът за приемане на заявления – поради различни причини. Тази година няма такова и ние работим с желанието и с намерението да не се налага да се удължава срокът. Защото това е свързано с последващо забавяне в администрирането, тъй като има последващи срокове, свързани с теренни проверки, с нанасяне на протоколи от проверките и т.н., което би довело до забавяне на директните плащания. Това не е в полза на земеделските стопани, така че работим с убеждението, че няма да се наложи удължаване на сроковете“, обясни инж. Енчев.
Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ – Видин отбеляза, че във връзка с епидемичната ситуация тазгодишната Кампания за директни плащания има някои специфики. „Създали сме организация да не се натрупват хора – тоест в коридора да не изчакват по едно и също време повече от двама земеделски стопани“, каза инж. Енчев. Той допълни, че стремежът е максимално да се ограничи времето, което земеделските стопани прекарват в Дирекцията, като за целта се води активна комуникация чрез имейл и по телефон. „Земеделските стопани идват, когато на практика голяма част от административната работа е вече свършена, за да си подпишат заявленията. Създали сме тази организация, не ни беше лесно, но благодаря на колегите за тяхното старание“, сподели инж.Енчев.
През миналогодишната кампания общият брой подадени заявления от земеделски стопани в Областна дирекция „Земеделие“ – Видин е бил 1051 – очакванията на инж. Енчев са, че и тази година ще бъдат постигнати сходни стойности. Той изрази увереност, че за Областна дирекция „Земеделие“ – Видин Кампанията за директни плащания 2020 ще приключи успешно. „За нас е важно земеделските стопани да очертаят своите площи, за да могат да получат изцяло субсидиите, на които имат право“, подчерта инж. Енчев. Допълни, че в периода на подаване на заявления експертите в Областната дирекция работят дори след официалното приключване на работния ден, включително е работено и през почивните дни.
Малък процент са земеделските земи в област Видин, които не се обработват и това са по-ниска категория земи, за които няма икономическа логика да бъдат почистени и подготвени за обработка, отбеляза инж. Енчев. При есенниците, над 33 000 ха са площите в област Видин, засети с пшеница; малко над 2100 ха са посевите с ечемик, а малко над 2300 ха – с рапица. Значително по-малка е площта на посевите с тритикале и ръж. По данни към 30 април, при пролетните култури засетите площи със слънчоглед във Видинско са малко над 22 000 ха, а с царевица – малко над 7000 ха. При трайните и многогодишните насаждения, най-много са площите с орехи, сливи и ябълки. „Тази година сме регистрирали двама розопроизводители – едните насаждения са във Връв, а другите са в Кулско“, отбеляза директорът на Областна дирекция „Земеделие“ – Видин.
„Всяка година в този период провеждаме срещи с органите за пожарна безопасност и зърнопроизводителите във връзка с предстоящите жътвени кампании. На тези срещи правим всичко възможно относно стиковане на нашите действия, за да се ограничи паленето на стърнища – това е недопустима земеделска практика“, заяви инж. Енчев, като допълни, че все по-малко стопани си позволяват да правят това.
В този период се провеждат и дейности по пръскане на посевите – в тази връзка се организират срещи с участието на земеделски производители и представители на пчеларските дружества. „Комуникацията между земеделците и пчеларите – за мен това е най-важното. Тоест, един земеделец, в района на чието стопанство има ситуиран пчелин, когато ще извършва пръскане е задължен да уведоми собственика на пчелина кога ще пръска и с какво ще пръска, това е и колегиалното поведение“, коментира директорът на Областна дирекция – Видин.
Инж. Енчев подчерта, че въпреки извънредното положение Областната дирекция е работела с пълния си капацитет. Няколко служителки, които имат малки деца, са минали предимно на работа от вкъщи, така че да могат да се грижат за децата си. По отношение на препоръката, дадена от Министерство на здравеопазването, при възможност на дистанционна форма на работа да минат всички служители над 60-65-годишна възраст, инж. Енчев посочи, че в Областна дирекция „Земеделие“ – Видин този проблем на практика не стои. Причината е, че сред служителите няма такива, навършили пенсионна възраст, но продължаващи да работят.
„Откакто съм директор на тази Дирекция, пенсионер, който да е все още на работа няма. Като цяло нагласата ми винаги е била, че всяка администрация трябва да е в състояние да създаде нужните кадри. Смятам, че всеки, който навърши възраст за пенсиониране, трябва да освободи място за тези, които идват отдолу – така хора от средните нива заемат по-високи постове, а на по-ниските позиции идват млади хора, които влизат в структурата“, обясни директорът на Областна дирекция „Земеделие“ – Видин.
НИЕ