Във Видин се проведе паметно честване, посветено на Васил Левски

Сподели: 

В навечерието на 150-та годишнина от обесването на Васил Левски с паметно честване във Видин бе почетена паметта на Апостола на свободата. Събитието се състоя в Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ и бе организирано от Видинският комитет „Васил Левски“, Община Видин и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I”.

„Левски е може би най-безспорната и непреходна личност в българската история. Неговите дела, идеи, саможертвата му са доказателство за това. По тази причина ние не просто трябва да тачим неговата памет, а да работим заветите му да се реализират и в днешно време“, заяви в началото на паметното честване директорът на видинската математическа гимназия Ивайло Милушев. Той подчерта, че заветите на Апостола и неговият идела за „чиста и цветя република“ са все така актуални и днес. 

След официалната част бе представен ученици от ППМГ „Екзарх Антим I“ представиха театралния пърформанс „Заветът на Апостола на свободата“. Проектът е реализиран с подкрепата на театрална формация „Мелпомена София“. Прожектиран бе и документалният филм „Васил Левски – вулкан от човечност“, който е дело на ученици от клуб „Млади възрожденци“ от гимназията с ръководител Светлина Вълчева. Филмът спечели второ място на проведена преди дни в град Котел Национална ученическа конференция, посветена на Апостола. В нея са взели участие 120 ученици от цялата страна и са представени 26 филма и 36 мултимедийни проекта.

Финалът на паметното честване бе вълнуващ и докосна сърцата на всички присъстващи. В залата на видинския драматичен театър прозвучаха незабравимите стихове на Патриарха на българската литература. Артисти от Театъра на българската армия представиха поетичния спектакъл „На теб, Българийо свещена“, преподавайки не само незабравим урок по български език, но и по патриотизъм.