Във Видин социалисти почетоха 9 септември

Димитър Велков: Днес отново има нужда от революционна промяна
Сподели: 

Десетки социалисти се включиха в тържественото отбелязване на 9 септември във Видин. По традиция, възпоменателните чествания започнаха пред паметника на Димитър Благоев, където членове и симпатизанти на БСП поднесоха цветя. След това под звуците на градския духов оркестър многолюдно шествие се отправи през Крайдунавския парк към Паметника на съпротивата. В шествието се включиха председателят на БСП – Видин Димитър Велков, народният представител Цветан Топчиев, кметове на населени места, общински съветници и много граждани.
Пред Паметника на съпротивата Маргарита Велкова прочете слово от името на Българския антифашистки съюз, в което припомни имената на героите от Видин, паднали в борбата срещу фашизма. „Общо от Видинско през периода 1919 – 1941 година са дадени 214 свидни жертви. Редно е на този паметен ден да отдадем почит. 76 години не са малко, но и днес идеята за свобода, социално равенство и справедливост, за която се бориха и загинаха героите, на които бе издигнат този паметник, е още жива“, заяви Маргарита Велкова.
„Никой не е забравен и нищо не е забравено“ – с тези думи започна словото си председателят на БСП – Видин Димитър Велков. Той припомни, че 9 септември е ден на преклонение не само пред загиналите, но и пред тези, които сътвориха подвига на социалистическото строителство. „Те преобразиха България. И от безнадеждно изостаналата страна с аграрна икономика и селско население я превърнаха в модерна европейска държава, с приличен жизнен стандарт, достъпно и качествено образование, всеобщо и безплатно здравеопазване. Страна, която осигуряваше на всички свои граждани възможност за достоен живот“, отбеляза Велков.
Председателят на БСП – Видин посочи, че в последните години сме свидетели на целенасочени опити за пренаписване на историята и за подмяна на историческата истина – не само за антифашистката съпротива, но и за годините на икономически и културен подем и просперитет, които бележат развитието на страната от 1944 г. до 1989 г. „Пропагандата няма как да заличи тези достижения, защото те са част от историята на всяко едно българско семейство“, подчерта Димитър Велков.
„Пропагандата на ГЕРБ и на десницата се опитва да внуши, че на 9 септември е извършен преврат, който е спрял развитието на държава. Бих попитал тези господа какво щеше да е станало с България, ако ги нямаше хилядите самоотвержени млади хора, които се включиха в антифашистката съпротива и свидните жертви, които паднаха по пътя към освобождаването от „кафявата чума“. Деветосептемврийската революция, благодарение на която се присъединихме към Антихитлеристката коалиция и дадохме нашия принос в победата над хитлерофашизма през Втората световна война, изчисти образа на България пред света“, подчерта председателят на БСП – Видин.
Днешната България много прилича на онази от лятото и ранната есен на 1944 година, отбеляза той. „Отново огромна част от населението тъне в мизерия. Отново управлението на десницата води страната към прага на тежка национална катастрофа – този път демографска. Отново умират невинни хора – този път убити от престъпно безхаберие и безкрайна алчност. Но и отново сме на прага на генерална промяна в партията, в държавата“, заяви Велков.
Председателят на БСП – Видин беше категоричен, че днес отново има нужда от революционна промяна, която да спре пропадането на българската държава и общество; отново има нужда от съвременна визия за развитие към едно по-добро бъдеще, визия за нов градеж и съзидание, за нова модернизация, за преодоляване на бедността и мизерията, за възстановяване на здравеопазването и образованието, за нов демографски подем. „Логично възникна въпросът има ли партия, способна да разработи една такава визия и да я реализира в практика. Да, другари. Има такава партия. И това е „Българската социалистическа партия“‘, заяви Велков.
Той изрази увереност, че предстоящият септемврийски 50-и конгрес на БСП ще даде на партията нова енергия и тя ще излезе от него консолидирани и в състояние да изведе българския народ и държавата от трагичното положение, в което се намират. „Затова днес, на 9 септември, ние трябва да си спомним за тези преди нас, които дадоха живота и здравето си за свободата на българския народ, да осъзнаем огромната си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред“, каза в заключение председателят на БСП – Видин.
Честването продължи с едноминутно мълчание в памет на героите в борбата срещу хитлеро-фашизма и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на съпротивата. Тържественото отбелязване на 9 септември завърши с кратка музикална програма, представена от артистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.
НИЕ