Във Видин тържествено бе отбелязан Националният празник 3 март

Сподели: 

По традиция във Видин Националният празник – Трети март, беше отбелязан с поднасяне на венци и цветя и пресъздаване на моменти от освобождението на града. И тази година празничните събития започнаха от село Иново, където беше отслужена заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България. Честванията продължиха на площад „Бдинци“ в град Видин, където стотици видинчани се събраха, за да засвидетелстват почитта си пред делото, подвига и саможертвата на знайните и незнайни герои, дали своя принос, за да е днес България свободна държава.
3 март 1878 година е дата със съдбоносно значение в българската история и тя съвсем заслужено е нашият национален празник, каза в словото си кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. Той отбеляза, че днес 146 години ни делят от онзи 3 март, на който в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската война и раждането на свободна България. „Пътят на свободата е дълъг и мъченически, той започва от хайдушките пътеки, революционните комитети на Левски, изкачва стръмните склонове а Ботевия Вола, минава през решителната битка при връх Шипка, за да се стигне до датата 3 март“, напомни видинският градоначалник.
Трети март е празникът, който възвисява спомена за дълг, патриотизъм и жертвоготовност, водили нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение, каза д-р Ценков. „Историята помни фактите, помни хилядите убити и ранени герои. България завинаги остава последен дом за руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. Днес изричаме имената на националните ни герои, казваме гръмки думи за безкористното им дело, смирено свеждаме глави и полагаме венци в тяхна памет, без да влагаме смисъл, без да осъзнаваме колко страдание, колко болка и жертви са съпътствали пътя към свободата на Отечеството ни. И точно тук и сега е времето да обърнем поглед назад и да отдадем заслужена почит пред величавата саможертва на нашите предци. 146 години по-късно нека героичното ни минало ни вдъхновява за родолюбиви дела и ни дава сили да се справяме с предизвикателствата на днешното съвремие. Нека предадем на нашите деца един свят завет: да обичат Родината си; да пазят свободата; да градят с разум и достойнство, отговорно и вдъхновено своя по-добър свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България“, призова д-р Ценков.
Представители на институции и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Бдинци. Цветя бяха поднесени и пред паметника на опълченците от Видинския край от името на областния управител и държавната администрация
По традиция, честването на Националният празник на България продължи с тематична историческа възстановка на Освобождението на Видин. В пресъздаване на историческите събития участваха членове на Сдружение за съхраняване на националните традиции „Бдинци“ и много доброволци.
По случай празника, днес с вход свободен са музейните обекти на Регионалния исторически музей във Видин.