Във Видин ще изследват белодробните функции на хора, преболедували COVID-19

Сподели: 

На 25 октомври във Видин ще бъдат организирани изследвания на белодробната функция на хора, преболедували COVID-19. Инициативата е по случай Световния ден на белия дроб, който се отбелязва на тази дата, а целта е да се проследи дългосрочният ефект от прекарана коронавирусна инфекция върху белия дроб.
„Белият дроб е един доста нежен и раним орган, добил изключителна актуалност в условията на пандемия. В него попада пряко причинителя на инфекцията и директно извършва своята агресия към организма“, отбеляза белодробният лекар и паст-президент на Лайънс клуб – Видин д-р Иво Илиев, който ще провежда изследванията на белодробната функция. Процедурите ще се извършват в Медицински център „Свети Иван Рилски“. Желаещите да се възползват от тази възможност могат да го направят на 25 септември, от 8 часа сутринта до 13 часа на обед, или докато преминат всички чакащи. Предварително записване няма да има, а ще се влиза по реда на пристигане.
Медицинският център се включва в организираната от Сдружение „Въздух за здраве“ кампания за отбелязване в България на Световния ден на белия дроб именно чрез измерване на белодробната функция на пациенти, преболедували COVID-19. Това е една иновативна инициатива, която сега за пръв път ще бъде осъществена в България от едва десетина медицински заведения.
„Хората, които са преболедували COVID-19 и имат отрицателен PCR, ще имат възможност да дойдат при мен в медицинския център и там ще се извършва измерване на белодробната им функция – по този начин ще регистрираме тяхната функция към момента, след преболедуването, и ще я проследим в рамките на една година“, обясни д-р Илиев, като призова хората, преболедували инфекцията, да се възползват от тази възможност.
Белодробният специалист подчерта, че тъй като става въпрос за ново заболяване, атакуващо белия дроб, се наблюдават различни феномени, свързани с белодробната функция, които тепърва трябва да бъдат проследени. „Един от показателите, който е най-важен, е белодробно число. Това белодробно число ще го проследим в динамика, за да видим как ще се развие – дали ще инволуира, тоест ще намалява, дали ще се запази същото или ще се подобрява, ще еволюира“, посочи д-р Илиев
Той подчерта, че макар процедурите да са за хора с вече отрицателен PCR тест, ще бъдат спазени всички предпазни мерки. За целта за всяко измерване на белодробна функция ще се използват еднократни турбини за спирометъра – устройството, с което ще се прави измерването. Хората пък ще изчакват реда си в градината пред медицинския център.  
НИЕ