Във Враца приемат заявления за подмяна на отоплителни уреди

Изграждат се нов корпус на математическата гимназия и нови детски площадки
Сподели: 

До края на месец септември 2023 г. жителите на Враца, които използват за отопление уреди на дърва и въглища, могат да кандидатстват за безплатната им подмяна с екологични отоплителни устройства. Проектът „Зелена Враца – мисията е възможна!“ предвижда поетапна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво на близо 4000 домакинства в общината.
Заместник-кметът на Община Враца инж. Цветан Стойчков коментира, че заявленията от гражданите могат да се подават до 29 септември в сградата на местната администрация /стая №7/. В предвидения офис по проекта заинтересованите лица ще получават информация относно начина на подаване на заявление, допустимите участници и следващите стъпки при изпълнение на проекта.
Местната администрация е директен бенефициент по ОП „Околна среда“ 2021-2027 година, като индикативният бюджет за Враца е в размер на над 24 млн. лв.
Предстои провеждането и на информационна кампания в жилищните квартали на града и населените места.
Преди по-малко от месец са започнали строително-ремонтните дейности по изграждането на допълнителен корпус на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца. Сградата ще разполага с 6 класни стаи, хранилища, STEM център и конферентна зала. Съоръжението ще е на два етажа и ще бъде свързано с основния корпус на Математическата гимназия. Това коментира заместник-кметът инж. Цветан Стойчков на среща с представители на медиите и допълни, че строителството няма да възпрепятства нормалното провеждане на учебния процес. Стойността на проекта е в размер на 1 595 947 лева.
От началото на месеца е стартирало изграждането на три нови детски площадки в град Враца. Първата се намира на бул. „Демокрация“ /ж.к. „Околчица“/, където вече се поставят съоръжения за игра и предстои монтирането на ударопоглъщаща настилка, ограда, пейки и кошчета. Другите две площадки ще бъдат изградени в квартал „Медковец“ /бул. „Втори юни“ 92/ и в ж.к. „Дъбника“ /бл.43/.
Успоредно се ремонтират всички съществуващи пространства за игра на най-малките жители на Враца. Освен освежаване на оградни пана, подмяна на кошчета и пейки, възстановяване на ударопоглъщащи настилки, дейностите обхванат демонтаж на стари и амортизирани съоръжения и поставянето на нови.
По време на традиционната среща с медиите, кметът Калин Каменов заяви, че вече има избран изпълнител, който ще изгради първата в страната покрита детска площадка в квартал „Младост“. „Многофункционалната детска площадка е първият етап от цялостното възстановяване на парка и алейната мрежа в жилищния квартал. Осигурили сме средства за изграждането на покритото съоръжение, като следващата стъпка е и реконструкция на пешеходната зона, създаването на подходящо озеленяване и ново парково осветление“ – допълни още Каменов.