Във Флорентин почетоха празника на лозето и виното

Сподели: 

Във всички населени места на община Ново село, чиято слава като винарски район се носи на близо и далеч, празникът Трифон Зарезан е на особена почит. Така е и в село Флорентин. Днес там отбелязаха подобаващо деня на лозето и виното. Тържеството бе организирано от местното Народно читалище „Пробуда-1925“, съвместно с Кметство Флорентин.
Празничната програма започна с ритуала „зарязване на лозе“ и отслужване на водосвет за здраве. Както повелява традицията, старият Трифон – Георги Пенев, предаде на младия Трифон отговорността да се грижи за лозята. Председателят на читалище „Пробуда-1925“ Борислав Митрашков, който влезе в ролята на младия Трифон, тържествено обеща, че ще гледа лозята с любов и грижа: „Ще го режа и подрязвам, ще го гледам и копая, да се роди много грозде – много грозде, руйно вино“.
На площада до храм „Възнесение Господне“ се проведе конкурс по случай Трифон Зарезан. Наградата за най-хубаво червено вино бе присъдена на Зина Йосифова. Призът за най-хубаво бяло вино отиде при Георги Василев, а от името на майстор-винаря грамотата прие неговата съпругата. Отличието за най-добър лозар бе връчено на Страхил Теодисиев. За майстор на греяното вино бе обявен Ивайло Николов. Народно читалище „Пробуда-1925“ връчи грамоти също така на изба „Дос Аламос“ – село Неговановци и на изба „Видинска гъмза“. Грамота за участие в празника получи Янита Каменова, благодарение на която присъстващите имаха възможност да похапнат вкусна скара.
Празникът завърши с кръшно мегданско хоро.
„За нас това е един от най-значимите празници в началото на годината. Нашето село е известно със своите лозови масиви – около 3700 дка лозя имаме. Всеки лозар произвежда и вино. Така че Трифон Зарезан за нас, жителите на село Флорентин, е един свят празник“, сподели след края на честванията Борислав Митрашков.