В Деня на народните будители в Зверино откриха паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията 

Сподели: 

В Деня на народните будители - 1 ноември, в мездренското село Зверино беше открита паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията (1922-2000 г.) - музикант, композитор и диригент на Гарнизонния духов оркестър в гр. Враца, основател и диригент на Духовия оркестър към НЧ „Развитие-1869“ - Враца, на Пионерския духов оркестър към НОУ „Димитър Благоев” (дн. СУ „Св. Климент Охридски“) - с. Зверино и на Младежкия духов оркестър към Завода за контактни елементи в с. Зверино през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. 

Родолюбивото начинание е осъществено от Инициативен комитет с председател инж. Иван Христов, в който влизат повече от 40 бивши музиканти в пионерския духов оркестър и в младежкия духов оркестър в мездренското село, както и с активното съдействие на НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино. 

Гранитната паметна плоча, която занапред ще краси фасадата на НЧ „Факел-1926“, е изработена от майстора каменоделец Ненчо Николов. Тя беше официално открита от Иван Аспарухов, Цветан Ценов и синът на Димитър Асенов-Дидията - Пламен Асенов. 
В знак на признателност към големия музикант, композитор и диригент пред паметната плоча беше поднесен венец от името на сем. Ценови. 

За празничното настроение на присъстващите жители и гости на Зверино се погрижиха музикантите от Духовия оркестър към „НЧ „Развитие-1869“ - Враца, които изпълниха военни маршове и народни хора̀, включително авторски маршове на Димитър Асенов-Дидията. 

*** 
Димитър Асенов-Дидията е роден на 28 ноември 1922 г. в гр. Лом. Завършва ломската мъжка гимназия, където е сред най-добрите музиканти в духовия оркестър към училището, а през 1943 г. е назначен за музикант, подофицер в 35-ти пехотен врачански полк. 
През 1946 г. служи в духовия оркестър на военновъздушните сили в Божурище. През 1951 г. се явява на държавен изпит за военен диригент и му е присъдено званието младши лейтенант. През 1955 г. се връща във Враца с чин старши лейтенант и е назначен за диригент на гарнизонния духов оркестър. 

През 1962 г. основава духовия оркестър към НЧ „Развитие-1869“, на който е диригент в продължение на 7 години. Автор е на маршовете „В лагера на Врачанци”, „На строителите на кораба „Радецки”, „Радецки”, „Осмомартенско”, „Войнишка радост” и много други. 

По покана на директора на НОУ „Димитър Благоев” (дн. СУ „Св. Климент Охридски“) - с. Зверино Йончо Петров през 1966 г. създава Пионерски духов оркестър към училището, който през 70-те и 80-те години на миналия век печели един златен и два сребърни медала от Републиканските прегледи на художествената самодейност. 

През този период създава и Младежки духов оркестър към Завода за контактни елементи в с. Зверино, който печели сребърен медал от VI Републикански преглед на духовите оркестри, проведен в Оряхово, а през 1988 г. става носител на специалната награда на ДСО „Електрон“. 

Димитър Асенов-Дидията е носител на военните ордени „За боева заслуга” и „Червено знаме” за участието си в заключителната фаза на Втората световна война (1944-1945 г.), както и на Орден „Кирил и Методий” - III степен (1972 г.). Почетен жител на с. Зверино и, посмъртно, Почетен гражданин на община Враца (2012 г.)  за приноса му в развитието на духовите оркестри във Враца. Умира на 16 август 2000 г. 

Автор: Мирослав Гетов, 
Снимки: Борис Кръстев