В Дреновец „оживя“ атмосферата на късноримската епоха

Сподели: 

На 18 септември в село Дреновец, община Ружинци, се проведе късноантично събитие със силите и средствата на две групи за исторически възстановки и с подкрепата на Община Ружинци и Кметство Дреновец. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия по време на събитието, участници и гости се потопиха в атмосферата на късноримската епоха и по-точно – живота в Градище до Дреновец и Рациария в днешната Видинска област. 

Беше демонстриран богат набор от реплики на късноримска керамика и римска кулинария по Апиций. Проведе се и демонстрация на късноримско облекло, легионерско снаряжение и въоръжение. Дуксът (главнокомандващият) на провинцията, достолепният Аурелиус Прискус, проведе военен съвет за евентуално отблъскване на готско нападение през дунавския Лимес – военната граница на империята, след което се проведоха военни маневри, тренировки с построена „стена от щитове“, тестудо (костенурка), настъпление в строй с наведени копия напред и финален щурм със спати (късноримски мечове). Проведе се тренировка и взаимодействие между различни бойни групи - Сдружение "Багачин" с.Дреновец, които представиха легионери от 13- ти легион Гемина от Рациария и "Via Pretoria" от гр. София, които представиха местна милиция от Градище. 

Гост на събитието беше археоложката Красимира Лука, която изнесе кратка лекция на тема системата от укрепени селища в днешния български Северозапад и представи книгата си "Римска керамика от стратифицирани обекти в Северозападна България". За един ден с.Дреновец се превърна в център на уникално културно събитие с регионална значимост.