В Кула отличиха най-добрите винари

Сподели: 

Община Кула и Народно читалище „Просвета 1882“ организираха традиционния конкурс за домашно вино в чест на празника Трифон Зарезан. Участие в тазгодишното издание на проявата взеха 31 майстори на виното в категории. Конкурсът се проведе в три категории – червено вино, бяло вино и розе. Трудната задача да отличи най-добрите винари бе поверена на сертифицирания дегустатор-технолог Илиан Игнатов. А наградите връчи кметът на община Кула Владимир Владимиров.
Наградата за първо място за червено вино бе присъдена на Йордан Дойков, за бяло – на Димитър Илиев, а за розе – на Велислав Ненков. На второ място в надпреварата за червено вино се класира Ивайло Марков, за бяло вино – Добрин Младенов и за розе – Димитър Илиев. На трето място в конкурса за червено вино бе класирана Таня Тошева, а за бяло – Наденка Вълчева.
В Кула спазиха и друга традиция – на днешния 1 февруари бе изпълнен ритуалът по зарязване на лозето, за да има берекет, лозята да са отрупани с грозде, от което стопаните да направят хубаво вино.