В Кутово показаха богатства от раклата на баба

Сподели: 

За шеста поредна година във видинското село Кутово се проведе празникът на народната носия "От раклата на баба", който събра над 20 самодейни състава. Събитието се организира от читалище „Просвета-1937“, кметство в село Кутово и се осъществява със съдействието на Община Видин. Гости на събитието бяха заместник-кметовете Борислава Борисова и Мартин Дончев и общинският съветник Генади Велков.

Борислава Борисова поздрави организаторите и присъстващите с думите: „Радвам се, че успяхме да превърнем това събитие в традиция и днес, отново на този площад, ще представите красивите шевици и пъстрите багри на народните носии. Вие години наред съхранявате богатото фолклорно наследство и го предавате на идните поколения“. Борисова подари цвете от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков на Юлия Цветкова, председател на местното читалище, и обяви фестивала за открит.

Празникът започна с музикално-танцов спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. В програмата на фестивала бяха включени изпълнения на гостуващите самодейни състави, конкурс за автентична народна носия, надиграване с ръченица с награди за победителите. За колорита на събитието допринесе и Ангел Ангелов, който гостува в Кутово със своя Юнашки тиган.

Под звуците на духов оркестър „Бонония“, на площада, всички жители и гости извиха голямо българско хоро. Програмата завърши с концерт на народните изпълнителки Светла Дукатева и Ангелина Милева.

Снимки: Община Видин и читалище „Просвета"