В Монтана партиите се споразумяха за състава на Общинската избирателна комисия, във Видин и Враца – не

Сподели: 

Консултации за определяне състава на общинските избирателни комисии във Видин, Враца и Монтана се проведоха днес (23 август). В първите две общини преговире удариха на камък. Единствено в Монтана бе постигнато съгласие за състава на общинския изборен орган. 
Във Видин на консултациите за определяне поименния състав на Общинска избирателна се отзоваха от всички парламентарно представени партии и коалиции: коалиция „ГЕРБ – СДС“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП „Възраждане“, ПП „Движение за права и свободи“, коалиция „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“.
Секретарят на Общината Емилиян Енчев откри консултациите и заяви: „Нека запазим добрия тон, защото след изборите на 29 октомври всички ние ще продължим да живеем и работим в този град“. Той изрази надежда, че предстоящата предизборна кампания ще бъде положителна.
След кратка дискусия представителите на партиите и коалициите постигнаха съгласие с изключение на поста секретар. От ПП „Възраждане“ и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха желание да го получат. За председател на Общинската избирателна комисия бе избран Даниел Боянов от коалиция „ГЕРБ – СДС“. Заради непостигнатото съгласие за позицията на секретар обаче предложенията на партиите ще бъдат изпратени до Централната избирателна комисия, от където служебно ще бъде назначен състав на ОИК – Видин.
Подобна е и ситуацията в община Враца, където в „ябълка“ на раздора се превърна председателското място, за което претенции изявиха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Мястото на секретар пък поискаха и от ДПС, и от БСП. Ясно е обаче, че всички парламентарно представени партии ще имат човек в ръководството, тъй като освен председател и секретар то ще включва и четирима заместници.
По-различно се развиха нещата в община Монтана, където представителите на партиите се разбраха и казусът няма да опира до ЦИК. Председателят ще бъде от най-голямата парламентарна сила ГЕРБ – СДС. ДПС ще има секретар. Четирима заместник-председатели ще има общинската избирателна комисия в Монтана. За тези позиции настояха представителите на „Възраждане“, БСП, коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Има такъв народ“.
Общините с до 150 секции, каквито са и Видин, Враца и Монтана, имат 11-членен състав на Общинската избирателна комисия. В него влизат по 3 представители от коалиция „ГЕРБ – СДС“ и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, по 2 – от ПП „Възраждане“ и по 1 - от останалите политически сили.