В Областна администрация Видин се обсъди напредъка по подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори 

Не са констатирани и докладвани затруднения по подготовката на изборите
Сподели: 

Областният управител Огнян Асенов проведе координационна среща по въпросите на организационно-техническата подготовка на предстоящите парламентарни избори, на която ръководители на ОД на МВР - Видин, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН), ТД „Национална сигурност“, председателят на РИК – Видин, кметове и представители на общините в областта. В срещата участва и заместник областният управител на Видин - Шишман Чаушев, както и част от екипа за организационно-техническата подготовка на изборите в Областна администрация Видин.

Основна тема на срещата беше степента на изпълнение на дейностите по институции и ведомства във връзка с подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Областният управител заяви, че една от основните задачи е да се гарантира нормалната и спокойна обстановка в изборния ден, прозрачност на процеса и отчитане на реалния вот на българския гражданин.

Представителите на ОД на МВР – Видин докладваха, че към момента не са констатирани сериозни проблеми в сферата им на дейност. Възложените им задачи се изпълняват съобразно поставените срокове и изисквания. Подготвени са транспортните маршрути за охрана и съпровод, осигурено е и придаване от други структури в МВР. Служителите на реда призоваха представителите на местната власт своевременно да подават информация към правоохранителните органи, в случаи на нарушения или съмнения за нарушения на изборното законодателство, за да се противодейства на порочните практики.

Директорът на РД ПБЗН – Видин информира, че се извършват проверки на помещенията, където ще се помещават секционните комисии, за противопожарна осигуреност. При установени пропуски ще се връчват предписания за отстраняване на несъответствията в срок до 30 март 2023 г., на общинските администрации. ПБЗН – Видин има възможност да осигури аварийно електрозахранване за Спортна зала „Фестивална“, където ще се отчитат протоколите на СИК след края на изборния ден, както и възможност да реагира с ограничен брой мобилни генератори, при необходимост и след заявка от РИК-Видин.

В хода на разговорите представителите на общините повдигнаха текущи въпроси, свързани с организацията на работа на секционните комисии, включително и необходимостта от провеждане на обучение за членовете на СИК. Председателят на РИК-Видин информира, че са предвидени обучения, но се очаква приемане на методическите указания по прилагане на Изборния кодекс от ЦИК, с цел всеобхватност на информацията, необходима за работата на СИК.

В края на работната среща Огнян Асенов обобщи, че организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин се извършва в определените срокове, съгласно приетата от ЦИК хронограма като се спазват указанията на ЦИК и Администрацията на Министерския съвет. Не са констатирани и докладвани затруднения по подготовката на изборите. Областният управител призова институциите да направят необходимото с максимални усилия и отговорност, за да бъде осигурен добър обществен ред и гарантиран честния вот на гражданите.

 

Източник: Пресцентър на Областна администрация-Видин