В ОбС – Видин гласуваха повторно върнати от областния решения

Кметът д-р Цветан Ценков: „За мен е недоумение как може централната и местна власт да не са в добра комуникация“
Сподели: 

През януари в Общинския съвет във Видин беше гласуван бюджетът на Общината. В това нямаше да има нищо странно, ако ставаше въпрос за тазгодишния бюджет, особено в случая обаче е, че беше гласувана годишната бюджетна рамка за 2023 година. До това се стигна след като, заради противоречия в предходния местен парламент, бюджетът така и не беше приет и за избрания в края на миналата година Общински съвет остана задачата да приеме бюджет на Общината. Който бюджет обаче, след гласуването му, областният управител, върна за ново разглеждане. Така се стигна и до абсурдната ситуация през януари вместо да обсъждат бъдещия нов бюджет, общинските съветници да се занимават с миналогодишния.

Като цяло в дневния ред на проведеното днес (12 януари) първо за годината заседание на Общинския съвет преобладаваха върнати от областния управител решения, внесени за повторно разглеждане. Първото от поредицата беше именно за общинския бюджет. Без дебати той беше приет с гласовете на 25 съветници, петима (представителите на ГЕРБ) се въздържаха.

Задоволство от изхода на гласуването изрази кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, който отбеляза, че представителите на местната власт са призвани да защитават интересите на община Видин и нейните граждани. Има задължителни решения, които трябва да се вземат, защото те касаят бъдещето на общината, отбеляза градоначалникът. „Такова решение е бюджетът. Няма как една община да остане без бюджет. И аз се радвам, че вие взехте това правилно решение. За мен е недоумение как може централната и местна власт да не са в добра комуникация. Много съм учуден от поведението на областния управител“, каза д-р Ценков. Той допълни, че други важни решения са тези, касаещи изпълняваните от общинската администрация проекти. „Защото финансовата стабилност на Общината е постигната. И изведнъж трябваше пак да изпаднем в тази ситуация заради политическите простотии на тоя или оня“, заяви градоначалникът.

За пръв път имаме правителство, което равноспоставя регионите и така дава възможност през тази година Община Видин да получи 16 милиона лева от държавния бюджет, допълни д-р Ценков. „Тук е мястото да ви кажа, че се радвам, че част от народните представители на Видин се обърнаха с лице към общината и помагат, като Любен Иванов. И за Градския стадион, и за Гребната база, и градската градина и всички тези проекти, които сме направили и ще направим до март месец, той ни помага. Много се надявам и другите да започнат да ни помагат и да престанат да пречат – визирам другите представители. Ще дойде пак Видовден – избори, и тогава някои ще се каят за това, което са направили срещу своите избиратели и срещу своите съграждани“, каза още видинският кмет.

На днешното заседание на Общинския съвет присъстваха и съветниците от ГЕРБ, които в предходните заседания не влязоха в зала. Валери Василев от групата на ГЕРБ обясни, че позицията им е била принципна. „Ние обявихме, че когато нещата станат законни и редовни, ние ще сме тук. Бюджетът беше върнат от областния управител за преразглеждане, а ние се събирахме на сесия да гласуваме актуализация. Сега вече нещата са легнали на някакви законови основи и затова ние сме тук и изразяваме нашето мнение – такова, каквото е“, обясни Василев.
Той поясни и защо с колегите от групата му се въздържаха при гласуването на бюджета: „Този бюджет, който сега гласувахме, е същият, който беше предложен и преди месеци. И ние към него имахме някои претенции. Ние не искахме капиталовите разходи, които бяха предвидени, да бъдат текущи ремонти, и някои други неща. Затова се въздържахме и този бюджет в този вид никога не сме били съгласни да остане“.

Заседанието започна с полагане на клетва от Емил Атанасов, от групата на политическа партия „БСП за България“, който влиза на мястото на Найден Йонов, назначен за заместник-кмет в община Видин по устройство на територията и развитие на инфраструктурата. Попълнен беше и съставът на постоянните комисии в местния парламент.