В ОбС – Видин замириса на избори

Сподели: 

Макар до местните избори да остава почти една година, предизборните дела и думи сякаш вече започнаха. Поне това е усещането след проведеното днес (28 ноември) заседание на Общински съвет – Видин (ОбС). Може би това се дължи на факта, че всички партии, въпреки привидните опити за формиране на правителство, осъзнават, че все по-голяма става вероятността в началото на следващата година целокупният български народ за пореден път да се наложи да отиде до урните, за да гласува за Народно събрание. А може би причината е, че някои политически формации на местно ниво отсега са в предизборна кампания за кметските избори, които ще се проведат през есента на 2023 година.
Какво се случи на заседанието на местния парламент? Всичко започна минути след началото на сесията, когато Тихомир Станчев от групата на ГЕРБ от трибуната поиска да бъдат оттеглени четири предложения за продажба на общински имоти на физически лица. „Ние подкрепяме продажбата на общински имоти, когато това се налага – трябват средствата за нещо спешно или са свързани с инвеститори и фирми, които извършват вече някаква дейност, или при ясни инвестиционни намерения. Не смятаме, че когато някой реши, че иска да си разшири двора, това е достатъчна причина ние да продаваме общинското имущество. Не знам и дали е моментът за такава декапитализация на Община Видин. Може би трябва малко по-внимателно да подхождаме при продажбата на общинско имущество и да го правим, когато това наистина се налага. Не смятам, че с продажба на общинско имущество трябва да запълваме бюджета“, каза Станчев.
Колегата му от групата на ГЕРБ Валери Василев подкрепи думите на колегата си и отбеляза, че напоследък продажбите са станали много. „Внимателно сме разгледали точките за продажба – това, което е съществено, което е ликвидиране на съсобственост и създава предпоставки за развитие на фирми и т.н. е останало в дневния ред. Но трябва малко по-внимателно да подхождаме към продажбата на имотите на Общината, защото всяка сесия имаме по десетина точки продажби“, каза Василев. И допълни: „Искам да ви обясня мотивите за тази промяна. Искам да попитам г-н кмета, когато той изкриви нашата политика и отиде в инициативния комитет на президента, когато се върна ни каза, че сега ще потекат реки от блага и държавата щеше да ни помага. Сега всички държавни структури в общината изпитват затруднения и не си плащат данъците и такса смет – нека поне това да направи държавата за бедничкия град Видин: поне държавните структури да си плащат данъците, а не ние да правим тук разпродажби и да връзваме двата края в Общината“.
В крайна сметка при последвалото гласуване мнозинството от общинските съветници подкрепиха отпадането на четирите предложения от дневния ред.
Сред съветниците, които гласуваха против орязването на дневния ред, бе Красимир Асенов от групата на ДПС. Той обясни това с липсата на мотиви. „Едни политически лозунги от трибуната по отношение на действащия кмет не са достатъчни, за да убедят мен лично, като общински съветник, относно необходимостта да бъдат изтеглени определени точки. В случая от общинската администрация са подготвени, по всяка една от точките, конкретни искания, съответни процедури, които са извършени и би следвало да има конкретни мотиви. А не да се приема линия на поведение, която се е наложила от чисто партийна гледна точка. Аз не приемам такива политическа знамена и лозунги да бъдат мотиви за оттегляне на точки“.
Общинският съветник Людмил Димитров от групата на „Справедливост за Видин“ също заподозря наличие на някакви скрити мотиви зад искането за отпадането на четирите предложения, макар с колегите му да го подкрепиха: „Интересно как седем години се разпродава Общината и нямахте проблеми. Вижте как сме гласували ние – против това да се декапитализира Общината. Вие вече имате проблеми с това – у нас остава усещането за нещо недоизказано. Дано не е за сметка на нашите съграждани. Още повече че днес има още 17 продажби – само четири не ви харесват, което оставя впечатлението, че за някои може, за други – не“.
Кметът на Видин: Работим в името на финансовата стабилност на Общината
Разпореждането с общинска собственост е подчинено на основната цел: поддържане на финансова стабилност. Това заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. „Администрацията полага усилия, за да премахнем всички тежести, които имаме като наследени задължения, за което ще чуете в следващите дни, да се опитаме Видин да го изправим на крака и да стане, въпреки „любовта“ на някои наши съграждани, един красиво украсен град за Коледа“, подчерта видинският градоначалник.
Кметът отбеляза, че никой в момента не може да каже кога ще бъде приет бюджетът за следващата година. На фона на тази неизвестност продажбите на общинска собственост дават възможност със собствено финансово участие Общината да отговори на нуждите на хората, както и на потребностите на бизнеса и инвеститорите, коментира д-р Ценков.
Той напомни, че всеки български гражданин има право на мнение кого от нашите държавни ръководители да харесва. „Само ще спомена, че по времето на управлението на г-н Борисов получихме около два милиона и половина. Сега за булевард „Панония“ са седем милиона – дай Боже, да ги вземем, но първият транш е тук. Тоест дали материални блага ще потекат към Видин зависи от правилата позиция на Общината, на Общинския съвет“, посочи д-р Ценков. „Знам, че следващите месеци ще са тежки за всеки един от нас. Тежки от гледна точка на това да покаже своето позитивно отношение към родния град и да се позиционира чисто политически, и да събере любовта на нашите съграждани. Но истината е проста – от нашето поведение, от нашата позиция ще зависи бъдещето и доброто развитие на нашия град“, допълни видинският кмет.
НИЕ