В община Враца отново избраха кмет от първи тур

Сподели: 

Очаквана победа постигна Калин Каменов в кметската надпревара в община Враца. При 70% обработени протоколи на СИК, Кандидатът на ГЕРБ взема над 67% от гласовете. Далеч зад него останаха другите участници в изборната надпревара, като втори с малко над 7% се нареди издигнатият от ВМРО-БНД и широка коалиция Красимир Богданов, а кандидатите на ПП-ДП Кирил Кунгалов и на „Възраждане“ Ивайло Попов са съответно трети и четвърти с резултати от малко над 6%. Така Калин Каменов повтори успеха си от преди четири години, когато отново регистрира безапелационна победа още на първи тур. 

В първия си коментар в изборната вечер, след като станаха ясни резултатите от екзитпола, Калин Каменов определи постигнатия резултат като „победа за врачани“. Според него резултатът е отговор и оценка на съгражданите му към положените труд и усилия от страна на местната власт. „Това ,което се получи във Враца - това е благодарността на хората“, каза Каменов. И допълни: „Моите опоненти не се научиха, че кампанията не се прави така“. Новият-стар кмет на община Враца пожела на съперниците си да се научат, че кампания се прави по позитивен начин, както и че политиците трябва да се научат да бъдат малко по-смирени и да обединяват хората. 

Очертава се обаче разнороден състав на местния парламент в града под Околчица. При изборите за общински съветници в община Враца 36% от гласовете получава листата на ГЕРБ. Местна коалиция „Новото време“ и местна коалиция „Бъдеще за родината“ са втора и трета с около 10% подкрепа. Следват листите на „Български гласъ“ (около 8%), и на БСП и ПП-ДБ (около 7%).

Изборният ден в област Враца е преминал без сериозни инциденти, отчетоха от Областната дирекция на МВР. В село Девене, след сигнал от председател на секционна комисия, служители на МВР са задържали 36-годишен мъж, който с поведението си нарушавал законовия ред в изборната секция, като с поведението си възпрепятствал нормалния ход на гласуване. Мъжът е задържан в Районното управление във Враца за срок до 24 часа. През изборния ден служителите от Сектор „Български документи за самоличност са издали 37 удостоверения за гласуване. 

Данните на Общинската избирателна комисия във Враца показват, че изборният ден в общината е приключил при избирателна активност 43,5%. В община Враца най-високата избирателна активност – над 80 %, е била в селата Веслец, Вировски, Мало Пещене и Чирен, съобщи председателят на ОИК – Враца Мария Попова. В изборния ден до урните са отишли малко над 27 000 души, при над 62 000 гласоподаватели, присъстващи в избирателните списъци. Тази избирателна активност е малко по-ниска от преди четири години – през 2019 година до урните отидоха малко над 49% от имащите право на глас в община Враца или малко над 33 000 души. 

Така макар в проценти Калин Каменов да регистрира безапелационна победа, като брой избиратели подкрепата за него пада – на предходните избори за него гласуваха над 23 000 жители на общината, а сега той получи вот на доверие от по-малък брой свои съграждани.