В Ружинци подредиха фотоизложба посветена на живота и делото на Васил Левски

Сподели: 

Благодарение на кмета на община Ружинци г-н Александър Александров и съдействието на НЧ "Христо Ботев-1898"  фотоизложба, посветена на живота и делото на Васил Левски откриха в малкия салон на читалището.
"Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството" е заглавието на ретроспективната фотоизложба. На откриването присъстваха Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски”, Ивайло Милушев – член на Управителния съвет на Национален комитет "Васил Левски", и Георги Иванчев – председател на Областния комитет "Васил Левски", г-н Александър Александров – кмет на община Ружинци, г-н Пламен Гацев, учители и множество ученици.
Изложбата е ретроспекция от документи и снимки от дейността и живота на Апостола. Има снимки на паметници и рисунки, които са рисувани за него.
Акцент в изложбата са достигналите до нас седем фотографии на Васил Левски. Първите три са от 1867 г. – Васил Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов, Апостола с брат му Христо и Христо Иванов-Големия по време на Втората българска легия в Белград и втора снимка от същото време – Левски сред по-голяма група легисти. На четвъртата снимка – от 1868 г., Левски е в цял ръст и е облечен в униформа на Първата легия в Белград. Следват два портрета на Васил Левски от 1870 г. Последната снимка на Апостола е от 1872 г. През м. октомври 2018 г. нашият млад колега Виктор Комбов откри в Османския архив в Истанбул осмата снимка на Васил Левски, също от 1872 г., използвана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход. За съжаление тя още не е включена в нашата изложба. Чрез всички тези снимки се създава и съхранява представата за физическия образ на ръководителя на Вътрешната революционна организация.
Чрез запазените писма на Апостола и документи на организацията – Наредбата, клетвата, устава на централния комитет, джобния бележник на Левски, до нас достигат неговите най-значими идеи за освобождение, за свободата – лична, национална, общочовешка, за равенство в бъдещата демократска република, която той вижда в своето свободно отечество, в което всички ще живеят под едни и същи закони.
Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски”, благодари на кмета на община Ружинци Александър Александров за поканата да бъде гости на НЧ „ Христо Ботев” - Ружинци, за осъществяването на тази изложба и на всички жители на общината, носещи в сърцата си почитта към най-големия герой на България - Васил Левски.
ИВО Иванов