В Ружинци се провежда традиционният фолклорен събор

Заместник областният управител Ани Арутюнян присъства на официалното откриване на „РУЖИНЦИ-2023“
Сподели: 

За поредна година в Ружинци се провежда традиционният фолклорен събор. Отново събитието предлага богата програма, с участието на самодейни състави от близко и далеч и специални гост-изпълнители. Началото на културната изява, която и тази година е под надслов „Традиция и фолклор“, бе поставено през вчерашния ден (9 септември) с фолклорна програма на самодейците от НЧ „Христо Ботев-1898“ – с. Ружинци, с участието на Белополската духова музика.
Гост на официалното откриване на празника беше заместник областният управител Ани Арутюнян. Тя приветства инициативата, която за 7-ма година популяризира българския фолклор, бит и култура. „ Уважаеми самодейци, днес вие сте сред най-ревностните пазители на богатото фолклорно наследство, на прекрасните български народни традиции. Убедена съм, че ще продължавате да съхранявате неговата красота за бъдещите поколения“, каза в словото си Арутюнян и пожела на жителите на Ружинци още много приятни поводи за наздравици и сладки успехи.
В програмата на събора „РУЖИНЦИ-2023“, който продължава и днес, 10 септември, участие ще вземат духови оркестри от с. Бело поле и гр. Вършец. За празника в общината ще гостуват и кукери от пернишкото село Люлин, а за доброто настроение на присъстващите са предвидени концертни изпълнения.
За поредна година кметът на община Ружинци Александър Александров и неговият екип положиха усилия и успяха да направят още по-привлекателно пространството, където се провежда съборът. За по-добрия комфорт на публиката беше изграден допълнителен навес, който да пази зрителите от слънчевите лъчи. Мястото, където по традиция се разполагат различните атракциони, беше подравнена с асфалтов фракция. Стената на сцената пък беше украсена с изрисувани фолклорни мотиви.