В село Капитановци отпразнуваха Йордановден и Бабинден

Сподели: 

Спазвайки християнските традиции и народните обичаи, хората от видинското село Капитановци отбелязаха двата големи празника - Йордановден и Бабинден. Инициативата е на местното читалище „Самообразование – 1927“.

Гост на събитието бе заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова. Тя поднесе от името на кмета д-р Цветан Ценков поздравителен адрес и подаръци на ръководството на читалището в лицето на неговия председател Ягодинка Ценкова и на секретаря Даниела Дионисиева. Борисова пожела на тях и на жителите на Капитановци да бъдат здрави и грижовни към родното си място, а в домовете им да има любов, мир и благоденствие през цялата година.

Пред сградата на читалището бе подредена богата трапеза, около която се извиха народни хора. Отслужен бе водосвет и извършен ритуалът „измиване на ръцете”, който се прави на Бабинден.

По-късно празнуващите, хванали се на хоро, начело с именика Йордан Петров, се отправиха към дома на Драгомира и Валери Георгиеви. Според традицията от старо време, на Йордановден в Капитановци се е ходело от къща на къща, а домакините посрещали с радост, с вкусно приготвени гозби и хубаво вино своите гости.

В организирането на двата празника участие взеха още НЧ „Славяни-2013” – гр. Видин, читалищата от селата Винарово, Майор Узуново, Сланотрън, Антимово, а редица дарители подпомогнаха тяхното реализиране.

Общинска пресслужба