В СУ „Петко Рачов Славейков“ отбелязаха патронния си празник

Сподели: 

В Средно училище „Петко Рачов Славейков“ отбелязаха своя патронен празник. На тържеството, посветено на 196 години от рождението на Петко Рачов Славейков и 98 години от създаването на училището, видинските славейковци показаха, че познават творчеството и живота на своя патрон. 

Празникът започна с химна на училището – „Хубава си, татковино“ и посрещане на знамето на учебното заведение.  
Гост на тържеството беше началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова, която поздрави учениците и им напомни, че те са в центъра на образователната система. „Ние работим за вас – за нашето бъдеще. Продължавайте да вървите по стъпките на вашия патрон, защото само тогава има смисъл – когато вярваме, когато работим, когато се развиваме. Един човек е щастлив, успешен и спокоен, когато има знания – без знания никой не може да продължи в която и да е област. Бъдете здрави, бъдете щастливи, уважавайте учителите, уважавайте семейството, учете се от тях. И напред и нагоре!“, пожела Веселка Асенова. 

Приветствие по повод патронния празник поднесе и директорът на училище Росица Димитрова: „Скъпи ученици, скъпи родители, скъчи колеги, да си пожелаем здраве. Да си пожелаем вдъхновение. Да си пожелаем хъс за работа. И да си пожелаем много нови успехи, които да постигне нашето училище чрез вас – нашите любими ученици. Така щото името „Петко Рачов Славейков“ да се чува и занапред с добро и да славим нашето любимо училище“.

За втора година по инициатива на училищното „Радио 8“ учениците в училище „Петко Рачов Славейков“ имаха възможност чрез гласуване да изберат своите любими учители. На празничната церемония бяха наградени победителите в трите категории. Директорът на средното училище изрази задоволство, че гласуването е преминало при висока активност – над 50% от учениците са дали своя глас. „Идеята на тази инициатива беше именно да ви научим на гражданска позиция и смело да изразявате своето мнение, да ви научим да участвате в избори, защото това е основно право на гражданина – да избира. И това смятам, че постигаме за втора година“, отбеляза Росица Димитрова, след което обяви и победителите. В категория „Младите не са зелени“ за учител на годината учениците избраха Кристина Ванчева. Победител в категория „Най-забавен учител“ стана Райна Първанова. А в категорията „Класиката е модерна“ – за строг, но справедлив учител, учениците избраха Елена Денева. 

Грамоти получиха и участниците в конкурса „Златна есен“, благодарение на които в училищната сграда е подреден красив есенен кът. 

„Патронът на нашето училище е личност, която символизира същността на народния будител – учител, писател, публицист, фолклорист и общественик; след Освобождението на България е една от най-уважаваните личности, убеден либерал и се изявява като политическа фигура“, припоми дванайсетокласничката Симона Богдановска, която бе сред участниците в представения петично-литературен спектакъл, който представиха учениците от клуб „Млади възрожденци“ и литературния клуб в училището. Те представиха цитати от познати и обичани произведения на Петко Рачов Славейков. На финала беше показан филм, създаден от ученици от V „а“ клас, разказващ за Петко Славейков и неговия род.