В Чупрене започна подготовката за традиционния турлашки събор

Сподели: 

Тазгодишното издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ ще се проведе на 10, 11 и 11 юни, съобщиха организаторите на събитието – Община Чупрене и Народно читалище „Христо Ботев-1897“ – с. Чупрене. „По традиция през юни се провежда съборът – миналата година заради епидемичната обстановка го направихме през август, но сега се връщаме отново към утвърдените дати, когато всъщност е и празникът на Чупрене в националния календар на общините“, каза за вестник „НИЕ“ кметът на общината Анжело Добричов.
Индивидуалните изпълнители и танцовите и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, които желаят да участват в шестнадесетото издание на Турлашкия събор, вече могат да подават заявления. Срокът за това е до 15 май. Повече информация относно начина за участие може да бъде получена на тел. 0884628273, 0885024929 и 0877274869, както и във фейсбук страниците на Читалище Чупрене и Община Чупрене.
„Започна трескавата подготовка. Ние не използваме външен организатор, всичко правим сами. Подготовката е сериозна, отнема няколко месеца – има безброй детайли, които трябва да бъдат уточнени. Но екипът, хората, които се занимават с организацията, знаят всеки от тях какви задачи има и ги изпълняват. На всеки две седмици правим работни срещи, за да видим кой до къде е стигнал“, каза кметът Анжело Добричов.
Той обясни, че основните елементи, превърнали се в запазена марка на събора, ще присъстват и тази година. Турлашката култура ще бъде представена във всичките й аспекти – бит, фолклор, традиции и обичаи. Сръбската кухня и местните ястия също ще са един от акцентите. Отново местни и гостуващи производители ще имат възможност да изложат своите стоки и екологично чиста продукция. Особено очаквани от гостите на събора са и вечерните концерти, с които завършва програмата през първите два дни (петък и събота). Вече са ясни гост-изпълнителите – трима певци (двама от България и един от Сърбия), както и духов оркестър, но засега организаторите запазват самоличността им в тайна.
Трудно е финансовото обезпечаване на подобно събитие, сподели кметът на общината Чупрене, който подобно на всички свои колеги се притеснява от постоянно покачващите се цени. Водени са обаче разговори със спонсори, които са обещали подкрепа, допълни Анжело Добричов. Допълни, че и тази година, както бе предходната, за дните на фестивала ще бъде нает навес, който ще бъде монтиран на площада на село Чупрене. Анжело Добричов обясни, че в момента Община Чупрене и още три общини полагат усилия за възстановяване на съществувалата преди време местна инициативна група, като плановете са чрез нея да се търси финансиране за изграждане в бъдеще на постоянен навес.
„През 2021 година съборът се получи много хубаво, надявам се, че и тази година събитието ще е на ниво. Макар да сме удовлетворени от интереса към миналогодишното издание, ще се радваме сега да посрещнем още повече гости“, каза кметът на община Чупрене.
Турлашкият събор през годините до днес
Турлашкият фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си създаване той няма конкурсен характер. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и бит, както и традициите и културните ценности на различните етнически и етнографски група в страната, като така се осигури приемственост със следв3ащите поколения.
До 2012 година Турлашкият събор „Када кум прасе и ти вречу“ се провежда в един съботен ден в средата на месец юни. През 2013 година организаторите – Народно читалище „Христо Ботев-1897” и Община Чупрене, разгърнаха неговия формат в рамките на 2 дни. Само година по-късно, поради засиления медиен интерес, както и растящия брой на желаещите за участие в събора, той започна да се провежда в рамките на 3 дни, с каквато продължителност ще и тазгодишното шестнадесето издание.

НИЕ