Габриела Кирилова, треньор в СК „Бъдин“ – самбо и джудо: Спортът е най-добрият антибиотик

Сподели: 
Младата надежда на клуба - републиканският шампион Цветомир, който е извоювал две квоти за европейско и за световно първенство, работи здраво с треньорката си, за да успее да вземе медал
Димитрия, която е включена в националния отбор по джудо за девойки старша възраст, с треньорката й Габриела Кирилова

През март и април месец всички спортни клубове преустановиха тренировки заради въведените във връзка с COVID-19 мерки. Близо два месеца празна остана и залата на видинския Спортен клуб „Бъдин“ – самбо и джудо. Оказва се обаче, че дисциплината и контрола, които треньорката Габриела Кирилова възпитава в своите състезатели, са си казали думата и възпитаниците на клуба в голямата си част успели да задържат една нелоша спортна форма.
„До средата на май месец провеждахме само онлайн занимания. По този начин поддържахме някакво ниво на подготовка. Всички бяха съвестни и отговорни. Пращаха записи с тренировките, които правеха индивидуално кой в къщи, кой пред блока - въжета, ластици, кросове правеха. За мое учудване май месец, когато се събрахме на стадиона за първи тренировки, не бяхме много назад с физическата подготовка. Мислех, че нещата ще са по-зле, но горе долу успяха по някакъв начин да се съхранят децата“, сподели Габриела Кирилова.
Габриела Кирилова разказа, че веднага след като бе дадено разрешение за подновяване на заниманията на спортните клубове, заедно с треньора Красимир Нинков подновили тренировките. „През летния период спортуващите са по-малко, защото много от тях са на почивка, по селата. Лятната ваканция идват по-малко деца по принцип, но за моя голяма изненада 20-30 деца идват редовно сега. Дори в момента групата на най-малките е около 45-50 деца“, сподели Габриела Кирилова. Тя допълни, че явно на децата им е липсвало спортуването.
Треньорката обясни, че децата могат да започват да тренират самбо и джудо от около 4-годишни. Разказа, че дава възможност за изяви и на най-малките възпитаници на клуба – някои още на 5-годишна възраст участват по международни турнири. „Големите помагат с тренировките, след това остават да тренират. През летния период тренировките за най-малките са от 9:30 до 11:00 часа и от 11:00 до към 13:00 часа са големите. Лятото смятам, че е нормално час и половина тренировка за малките, като всеки ден правим нещо различно. Дори имаме уговорка с един от фитнесите, където с големите ходим веднъж или два пъти в седмицата“, разказа Кирилова.
Макар Спортен клуб „Бъдин“ – самбо и джудо да е относително млад – създаден е през недалечната 2016 година, призовите класирания на възпитаниците на треньорката са много. „Може би методиката на работа ни помага да напредваме и не отстъпваме на нито едно от спортните училища“, с гордост сподели Габриела Кирилова. Допълни, че сред възпитаниците й в момента има състезатели, които са с потенциала на есен да станат републикански шампиони. Треньорката обясни, че преди дни от лагер на национални отбор са се върнали Ива и Димитрия, които са включени в националния отбор по джудо за девойки старша възраст.
За Димитрия треньорката сподели още, че е много силен характер. Младата надежда на видинския клуб се бори в категория 63 кг при девойки старша възраст. „За първи път бях на лагер с националния. Беше интересно, защото програмата, по която тренират, се различава от тази, по която тренираме ние. Беше малко по-трудно, защото първоначално не знаеш какво да очакваш, но пък беше интересно. Предстои ми края на август втори лагер, но сега съм по-спокойна. Вече отиваш с една увереност, знаеш какво ти предстои, кои хора ще бъдат“, обясни Димитрия. Тя подчерта, че този лагер й помогнал за подготовката, защото се борят с различни състезатели и по този начин придобиват този опит, който трябва да имат по принцип. „Като ходиш на такива места се запознаваш с хора дали в твоята категория, по-малки, по-големи и от всяка една борба придобиваш по малко – дали за някое хвърляне, падане“, допълни още Димитрия.
Друга млада надежда на клуба е Цветомир, който е извоювал две квоти за европейско и за световно и то в две различни възрастови групи – при юноши старша възраст и при младежи. Цветомир е републикански шампион както в своята възрастова група – юноши старша възраст до 18 г., така и в по-горната (младежи до 20 г.), като тези победи му дават право да избере в коя възраст ще се състезава на световно и на европейско първенство. „Избрах да се състезавам в моята възрастова група – юноши старша възраст. Вече се подготвям за състезанията. С треньора Габриела Кирилова работим здраво и се надявам да успея да взема медал“, сподели Цветомир.
В клуба има и мъже, които тренират и се състезават. „В Панагюрище състезанието беше за мъже и жени. Там пуснах трима, които са ученици, всички останали бяха във възрастова група мъже. Хубавото е, че това са мои бивши състезатели, които са неотлъчно в залата. Обичат спорта, помагат и най-хубавото е, че участват и на състезания“, заяви Габриела Кирилова.
Отсъствието от залата обаче се отразило не само на физическата форма на състезателите, но и финансово на клуба. „Финансово много ни се отрази. Имаше гласуван бюджет от Общината, на който буквално разчитахме, но така и не се преведоха пари. Началото на юни месец ни пуснаха 20% от гласуваните средства, но на нас тези пари ни отидоха за покриване участието на първенството на 4 и 5 юни в Панагюрище. Останахме си със заемите и не знам как ще изплуваме. Въпреки всичко родители и приятели помагат всячески“, подчерта треньорката.
Тя сподели, че дори да преведат останалите средства от определената за клуба субсидия, парите няма да стигнат. До този момент отборът има 5 квоти за европейски и световни първенства, а не са участвали още на републиканско във възрастова група кадети и кадетки, където Габриела Кирилова е сигурна, че ще бъдат спечелени още квоти. „Ходенето по тези състезания изцяло го плащаме от клуба, не се поема от Федерацията. С това класиране, което правим, представяме не само спортния клуб, а и града - на републикански първенства, и държавата - на европейски и световни първенства. Обаче на този етап сме за никъде. Класирания има, средства няма за съжаление“, посочи треньорката.
Въпреки всичко, което се случи последните месеци, желаещи за спортуване има, залата е пълна. Двамата треньори и техните възпитаници се съобразяват с изискванията – групите са разделени, за да може да провеждат тренировки с всички. Дезинфекции се правят непрекъснато, подчерта треньорката. Освен това трениращите се радват и на нова настилка в залата. „Настилката ни е нова. Подарък ми е от Българска федерация по джудо като един от най-успешните клубове на България. Хубавото е, че залата е пълна непрекъснато. Има желаещи за трениране и през летния период. Знаете, че спортът е най-добрият антибиотик“, каза в заключение Габриела Кирилова.
МАРИЯНА Герасимова