Генади Велков, председател на ОбС – Видин и на СДС – Видин: СДС и ГЕРБ се обединяваме около една програма, с цел Видин да реализира своя голям потенциал

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Велков, приключи ли изготвянето на споразумението, което беше обявено, че предстои СДС и ГЕРБ да подпишат?

Генади Велков: Споразумението е изготвено, но искахме да бъде съгласувано и с хора от двете партийни централи. То е за общо управление в община Видин между ГЕРБ и СДС и партиите около коалицията СДС. Най-нормално е да има такова споразумение, защото ГЕРБ е най-близката партия до нас, това е и най-голямата дясна партия. И в момента от 12 общински съветници, които има ГЕРБ в община Видин, деветима подкрепят предложенията на общинското ръководство. Останалите трима са групата на бившия кмет Огнян Ценков. Те, доколкото разбирам, се готвят да правят своя партия, но това са си техни неща.

Да се върнем на споразумението. То най-общо включва общи принципи, цели – ще се изгради около програмата за управление на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков. Надявам се този месец споразумението да бъде подписано.

То ще предвижда, най-вероятно, и създаване на една обща група в Общинския съвет с двама съпредседатели. Това ще доведе до по-голяма оперативност в работата на Общинския съвет – ние така или иначе се събираме двете групи, коментираме всичко, както беше и преди последното заседание. И Общинският съвет работи добре – е, винаги има понякога лични заяждания, понякога политически различия. Нормално е БСП да бъдат опозиция; нормално е да бъдат яростна опозиция, защото, въпреки че на национално ниво БСП са определено втора политическа сила, във Видин за трети пореден път губят избори и при това са на трето място.

Още веднъж искам да подчертая, че ние се обединяваме около една програма – около програма за това, което трябва да се случи в общината, защото Видин е с изключителни перспективи и ние се опитваме да дадем шанс този потенциал да бъде реализиран. Надявам се, че сегашната ситуация и истерията около коронавируса, която ще се отрази много зле на всички държави и вероятно ще има нова финансова криза, няма да се отрази в такава степен на Видин. Надявам се да имаме един добър мандат. Надявам се това да бъде последният мандат, в който кметът и хората от управлението буквално ще се жертват, за да оставят на следващия кмет, който и да е той, една добра възможност за управление – от финансова гледна точка, от гледна точка на това, че всичко ще бъде структурирано правилно, ще бъдат извадени всички външни фирми, които източваха Общината. Много ги дразни бившата администрация и предишния кмет тези 575 000 лв. – мисля, че това е сумата – които са платени за извозване на растителни отпадъци на 13 км от града, което за мен си е чисто източване, и това е предадено на Специализираната прокуратура.

НИЕ“: Вие всъщност засегнахте и втората тема, която щях да Ви помоля да коментирате – за ситуацията в Общински съвет – Видин. Има ли според Вас напрежение там?

Генади Велков: Не бих казал, че има напрежение. Нормално е да има опозиция – такава е БСП. За другите, които се правят на опозиция, е жалка и смешна работа. Защото не може да си бил кмет до преди няколко месеца и след това да си яростна опозиция на всичко – аз за пръв път виждам такова нещо, най-нормално е за всички кметове, когато по волята на избирателя те вече не управляват, да се оттеглят.

Но да се върна на Вашия въпрос. Най-големият тест за това как работи Общинският съвет беше гласуването на бюджета – той беше приет с 21 гласа при необходими 17, тоест има 4 гласа резерва. И аз искам да благодаря на всички колеги, които подкрепиха това предложение, защото беше направен един възможен, добър бюджет за ситуацията, в която се намира общината. Естествено, винаги ще има и дребни заяждания, и политически различия, те донякъде са нормални, но Общинският съвет като цяло работи добре.

Аз казах това и на последното заседание. Затова малко се дразня, когато се коментира, че общинските съветници са си гласували увеличение на заплатите. Мен това не ме касае, но в случая става въпрос за около 1400 лв. на месец общо за всички общински съветници – това е великото увеличение, което беше гласувано на предходното заседание на Общински съвет – Видин. Тоест, като се махнат данъците и осигуровките, общинските съветници, които сега взимат около 300 лв., ще получат символичните между 25 и 30 лв. увеличение. Не знам дали беше обърнато внимание на това, което казах при обсъждането на това предложение, но през 2012 година, съобразявайки се с тежката ситуация, тогавашният Общински съвет решава да си намали заплатите от 60% на 30% от средната заплата в общинската администрация, през 2014 година, когато Общината сравнително се стабилизира, обратно се връща на 60%. Но когато се прави такъв жест, това не се забелязва; забелязва се, когато се увеличава с 30 лв. Подкрепих такова увеличение, което е чисто символично, защото смятам, че общинските съветници го заслужават.

НИЕ“: Една от най-коментираните теми през последните дни е освобождаването на служители на Община Видин. Какъв е Вашият коментар?

Генади Велков: Като изключим пенсионерите – моите почитания към всички тях, но идва един момент, в който трябва да бъдат освободени – останалите служители, които са сменени, са под 5%. Напуснал е главният счетоводител, освободен е шефът на общинска собственост – това са двете най-ярки фигури. Кметът има право да избере екип, с който да работи, на който да вярва. Освен това, като изключим главния счетоводител – тя, както казах, напусна по собствено желание, в другите отдели, където има освободени служители, имаше доста жалби и т.н.

Не мисля, че нещо страшно се е случило. Хората работят спокойно, д-р Ценков е отворен, диалогичен човек, не мисля, че някой служител се чувства заплашен.

НИЕ“: Споменахте няколко пъти предходното заседание на Общинския съвет – там беше обсъждан въпросът за правото СДС – Видин да ползва сградата, в която в момента се помещава общинската партийна структура.

Генади Велков: Общинската структура на СДС ползва тази сграда от 1898 година. Понеже беше зададен въпрос към мен, въпреки че по правилник общинските съветници не могат да задават въпроси на други общински съветници, а само на кмета на общината и на кметовете на кметства, аз използвах правото за лично обяснение, като разясних, че СДС има сключен договор с кмета на община Видин, тогава Огнян Ценков, за ползване на тези помещения. Договорът е с продължителност мандата на настоящето Народно събрание, тоест изтича март месец догодина.

Но искам да подчертая, че не става въпрос за безвъзмездно ползване – ние плащаме 186,80 лв., толкова е определила тогава Общината, толкова плащаме, и го правим редовно. През 2018 година беше променен законът и парламентарно представените партии получиха право на безвъзмездно ползване на общински и държавни помещения, тоест без да плащат наем. Тогава Сметната палата изпраща едно писмо, че във Видин СДС ползва помещения, но нямаме право на безвъзмездно ползване – явно никой не е представил на Сметната палата договора, за да се види, че ползването е възмездно, плащаме наем. Но в следствие на това на 20 септември миналата година – последният работен ден на бившия кмет, когато разбра, че няма да го подкрепим за изборите, той ми изпрати по пощата писмо, което аз получих на 24 септември, до 27 септември да освободим помещенията. Внесохме жалба в съда и съдът отмени тази заповед на кмета. Това е цялата история.

Догодина, ако СДС не е парламентарно представена партия, ще връча лично ключа от помещенията на кмета на общината д-р Ценков – няма да се опитвам по никакъв начин да бъде продължен договорът.

НИЕ“: Говорейки за парламентарните избори през 2021 година, има ли в СДС настроения за общо явяване, под каквато и да е форма да е то, с ГЕРБ?

Генади Велков: На мен ми се иска по какъвто и да е начин да се явим, СДС и ГЕРБ да успеят да постигнат по-добър резултат от БСП. Мисля, че ще продължи този начин на работа, защото другият вариант е СДС да търси обединение с другите по-малки десни партии, но на този етап не виждам с кои – няма как да се обединим с „Демократична България“, например, тъй като там има хора, които са крайно леви, като „зелените“, които са против частната собственост. Така че очаквам да продължим да работим с ГЕРБ и се надявам да постигнем добър резултат.

НИЕ“: Преди дни бяха отправени обвинения, че оградата на строителната борса, която притежавате, засяга целостта на паметник на културата – „Земен вал и деветте редута“. Как ще коментирате?

Генади Велков: Тези обвинения според мен са по-скоро израз на безсилие. Това място го владея от 2000 година и чудно как никой досега не се сети да пита. Но така или иначе, идва проверка, в която участваха шефът на кадастъра, директорът на регионалния музей, представител на РДНСК, представител на Община Видин и шефът на държавна собственост в Областната управа. И се радвам, че направиха проверката при предишния областен управител г-жа Георгиева – получих от нея писмо на 13 февруари да осигуря достъп, осигурих достъп, представих всички документи, комисията излезе с протокол. Установи се, че да, наистина зад моята ограда има такъв паметник на културата, но той по никакъв начин не е нарушен.

Има едно правило: като те е страх от мечки, не ходи в гората. От 2003 година съм съветник и оттогава насам доста пъти съм проверяван – няколко пъти от Комисията за конфликт на интереси, няколко пъти от Сметната палата, но на тези органи това им е работа, да проверяват. Аз няма от какво да се притеснявам.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева