Георги Терзийски, АПИ: Строителството на участъка Мездра – Ботевград напредва

Шефът на Пътната агенция напомни: Забранени са демонстрациите в обхвата на пътя, които водят до застрашаване безопасността на движение
Сподели: 

На пътя Мездра – Ботевград се работи много мобилизирано и амбицията е до края на ноември да бъдат завършени дейности, които да позволят пропускане на тежкотоварния трафик през участъка от Е-79, за да се избегне преминаването през прохода „Петрохан“. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски относно строителните работи на важния за Северозападна България инфраструктурен проект.
Терзийски припомни, че в момента за осигуряване безопасността на движение по време на строителните дейности движението на тежкотоварните камиони е разделено като пътуващите към София преминават през „Петрохан“, а трафикът за Видин е през Искърското дефиле – път II-16. Всичко това е направено, за да намалим риска от тежки инциденти. Шефът на АПИ подчерта, че целта е до края на 2021 г. модернизираният участък от скоростния път Мездра – Ботевград да е готов.
Законът забранява провеждането на демонстрации в обхвата на републиканските пътища, които водят до застрашаване безопасността на движението, отклоняване, прекъсване или спиране на трафика, съобщи още в сутрешния блок на една от националните телевизии председателят на АПИ Георги Терзийски по повод опитите за блокиране на движението от протестиращи граждани. Той подчерта, че Пътната агенция е в постоянна връзка с органите на реда, които следят за спазването на законовите разпоредби и предприемат действия, за да не се допусне затваряне на републиканските пътища и да се стигне до инциденти.
Шефът на АПИ посочи, че на АМ „Тракия“ в момента не се извършват ремонти, а единствено текущи дейности, свързани с поддържането на автомагистралата като подмяна на мантинели, премахване на крайпътна растителност и др. По-дълъг ремонт предстои да започне през есента в участъка от 156-ти до 208-ми км. Отсечката ще бъде поетапно ремонтирана и с подменени мантинели. Тази година за обновяване на ограничителните системи по пътната мрежа са осигурени около 40 млн. лв., което е двойно повече в сравнение с миналата година. Освен по АМ „Тракия“ предстои подмяна на мантинели и в участъка от пътен възел „Осиковица“ до Правец на АМ „Хемус“.