ГЕРБ-СДС печелят изборите при рекордно ниска избирателна активност

Фотофиниш ще определи второто място, показват екзитполовете на социологическите агенции
Сподели: 

Категорична победа за ГЕРБ – това сочат първите резултатите от екзитпола на водещите социологически агенции. Малко по-сложно обаче стои въпросът с подредбата на следващите три политически сили. Причината е, че прогнозните данни дават изключително близки резултати за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС и „Възраждане“. В 50-ото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от шест партии – прогнозите са, че 4-процентовата бариера прескачат още БСП и „Има такъв народ“. Тоест, повтарят се играчите, които бяха в предходното Народно събрание, но сме свидетели на преразпределение на силите. Това се случва на фона на рекордно ниска избирателна активност от около 30%.

Ето какво прогнозират социолозите:

Според проучването на агенция „Тренд“, ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,8% от гласовете. Второто място заема коалицията ПП-ДБ с 15,5%, а третото е за ДПС - 14,7%. Следват „Възраждане” с 14,2%, БСП с 8,9% и „Има такъв народ” – 6,5%.

Според екзитпола на „Галъп“, резултатът на ГЕРБ-СДС е 26,5%. Втората позиция е за ДПС, чийто резултат е 15,3%. НА трето място се нарежда коалицията ПП-ДБ с 15,1%, следвана от „Възраждане” - 14,7%. Доверие на БСП са гласували 9,7% от отишлите до урните. На шестата позиция остава ИТН, която получава подкрепата на 6,4% от упражнилите правото си на вот.

Според данните на „Алфа Рисърч“, ГЕРБ-СДС получава 26,2%; за ПП-ДБ са гласували 15,7% от отишлите до урните днес; „Възраждане“ са подкрепили 14,5% от гласувалите; ДПС са избрали 14,3% от упражнилите правото си на глас; следват БСП с 9,1% и „Има такъв народ“ с 5,8%.

Не много по-различни са резултатите от екзитпола на „Маркет Линкс“. И според тези прогнози победата е за ГЕРБ-СДС с 27,9%. Второто място според тези прогнози е за ДПС с 15,9%. Следва коалиция ПП-ДБ, която получава 15,1%. За „Възраждане“ са гласували 12,9% от отишлите до урните. Доверие на БСП са гласували 8,3% от упражнилите правото си на вот. Бариерата преминава и „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 6,6%.

Явно на политическата сцена се появява и нов играч, който търси своето място в патриотичната ниша. Става въпрос за партия „Величие“, на която социолози дават резултат, който е малко под бариерата за влизане в парламента.