ГЕРБ-СДС с категорична победа във Видин

Сподели: 

Коалиция ГЕРБ-СДС постига категорична победа в област Видин на проведените вчера (2 октомври) избори за Народно събрание, като с получените 28,76% от гласовете на избирателите тя изпреварва с повече от 10% „Продължаваме промяната“, която е със 17,26%. ДПС се нарежда трета с електорална подкрепа от 13,64%. БСП остава четвърта с 11,90%. Следват „Демократична България“ с 8.06%, „Възраждане“ с 8,02% и „Български възход“ с 3,46%.
Като цяло, резултатите във Видин повтарят тези на национално ниво, но с размествания в позициите на политическите сили. На местно ниво ГЕРБ-СДС постига с близо 4% повече от резултата си на национално ниво. „Продължаваме промяната“ пък постига малко по-слаб резултат от този за страната. Резултатът на ДПС в област Видин напрактика се препокрива с този за страната. Във Видин БСП заема по-предна позиция от петата, отредена й от резултата на национално ниво, като постига и малко по-силен резултат от средния за страната. „Демократична България“ също е с една позиция по-нагоре сравнено с резултата на национално ниво, но в процентно отношение разлика почти няма. По-малка подкрепа в област Видин получава „Възраждане“, която на местно ниво има двойно по-малък процент от на национално. В област Видин партия „Български възход“ не преминава 4-процентната бариера.
29 786 души в област Видин са отишли до урните на 2 октомври, което е малко повече от броя на гласувалите на изборите през ноември 2021 г. По-голяма част от гласовете са дадени машинно – над 21 хиляди, малко над 8000 души са упражнили вота си с хартиена бюлетина. Броят недействителни гласове е изключително малък – 276, което като цяло е тенденция откакто се въведе почти изцяло машинно гласуване. Малко са избирателите, отбелязали в бюлетината опцията „Не подкрепям никого“ – 926.
Във Видинска област изборният ден приключи в 20:00 часа във всички 257 секции. Пред нито една от секциите не е имало желаещи да гласуват след официалния край на изборите, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Даниел Боянов. Най-висока е била активността в община Бойница – 58,7%, следвана от общините Брегово, Макреш и Ружинци. Най-ниска е избирателната активност в община Видин – 30,49%.
Големият въпрос сега е
как се разпределят четирите мандата от Видинския изборен район
Отговорът в значителна степен зависи от разпределението на гласовете от другите райони, което ще се направи след като са окончателно ясни резултатите от гласуването както в страната, така и от чужбина. Със сигурност в следващия парламент влиза водачът на листата на ГЕРБ-СДС Росица Кирова. Много вероятно е в Парламента да отиде и първият в листата на „Продължаваме промяната“ – Иво Атанасов. Малко по-различно стои въпросът при третия – ДПС, където е вероятно да отиде третият мандат. Причината е, че Станислав Анастасов, който води листата във Видин, е водач и в Ловеч, където партията е четвърта и може също да вземе мандат. Ако Анастасов избере да влезе от Ловеч, в Народното събрание ще влезе вторият от видинската листа на ДПС – Димитър Аврамов, който е събрал достатъчно преференции и няма как да бъде изместен на по-задна позиция. Под въпрос на този етап е четвъртият мандат.