ГЕРБ – Видин развива активна дейност

Доказателство за това са около 400-те новоприети членове на партията в областта
Сподели: 
Владимир Тошев, народен представител и областен координатор на ГЕРБ – Видин

Въпреки ограниченията заради ситуацията с COVID-19, през изминалите месеци ГЕРБ – Видин е развивала активна дейност. Доказателство за това са около 400-те новоприети членове на партията в област Видин. Това заявиха на пресконференция миналата седмица Владимир Тошев, народен представител и областен координатор на ГЕРБ – Видин, и Емилиян Енчев, председател на видинската общинска организация.
Едва около 80 души са напусналите партията в областта, което, на фона на броя на новоприетите, е доказателство, че за вътрешна криза и разцепление в структурите на може да става дума, коментира Тошев. Той отчете, че в момента членовете на ГЕРБ в община Видин са над 1200, а общият брой на членовете на партията във Видинска област е над 2600 души. „В последните месеци сме приели около 400 нови членове – искам категорична да кажа, че това е реакция лична на хората, не сме правили специални кампании за приемане на нови членове. Реакцията беше: „Добре че тези си тръгнаха, за да можем ние да дойдем при вас и да работим заедно, защото не искахме да работим под тяхно ръководство“, отбеляза народният представител.
Членството в партията е лично решение, такова е и напускането й, коментира Тошев. По отношение на напусналите, той коментира, че няма да си позволи да говори лошо за хора, с които дълги години са работили заедно и е помолил и колегите си от ГЕРБ – Видин за същото. Народният представител сподели обаче, че за него е странно как хора, които са участвали активно в създаването на структурите на партията, сега говорят колко лоши са същите тези структури. По отношение на напусналите ГЕРБ, които на предходните местни избори са били избрани за общински съветници именно от листата на ГЕРБ, Тошев коментира, че ставането им като такива в крайна сметка опира до морал.
Каква е истината за състоянието на една партия и каква е оценката на хората ще стане ясно на следващите избори, заяви Тошев. „Обективният критерий за една партия са изборите. Всичко останало са площадни приказки на малка група гласовити хора“, каза народният представител.
В отговор на журналистически въпрос, Владимир Тошев коментира темата за инициативния комитет, който ще учреди партия на Цветан Цветанов, сред учредителите на която са и разпознаваеми бивши членове на ГЕРБ в община Видин. Тошев отбеляза, че слушайки изявленията по време на учредяването на новата формация, не е чул какво ново предлага тя като конкретни решения и политики, тъй като е несериозно евроатлантическата ориентация да е в основата на програмата на една партия, създадена в държава, която отдавна е поела по този път и е член както на Европейския съюз, така и на НАТО.
Тошев беше категоричен, че избраната от политическата формация стратегия на критики срещу ГЕРБ, без да има нищо градивно, няма как да бъде успешна. „От критикарството се губи, никога не се печели. Когато искаш хората да те припознаят, ти трябва да кажеш кой си, какво предлагаш, което е различно от вършеното до момента в общината, в областта, в държавата, за да могат избирателите да преценят ти ли си по-добрият“, посочи народният представител. „От повече от 13 години се занимавам с партийно строителство и мога категорично да кажа, като анализ, че по начина, по който те действат, по начина, по който те говорят и с хората, с които реализират този проект, не мисля, че ще имат значим успех“, заяви Владимир Тошев.
Въпреки ограниченията във връзка с кризата с COVID-19, видинската общинска организация на ГЕРБ е развивала активна партийна дейност, отчете на свой ред председателят на структурата Емилиян Енчев. Той допълни, че малко се е забавила реализацията на планираните срещи по населени места, но вече и те са в активна фаза. Проведена е вече такава среща в Гомотарци, където е учреден нов клуб на ГЕРБ, с около 30 нови членове. Проведена е среща и в Капитановци, където клубът е с ново ръководство. Тези срещи ще продължат – включително и в села, където няма създадени клубове на ГЕРБ, посочи Енчев. „Това идва да покаже, че ние работим съвсем активно, няма никакви конфликти помежду ни“, заяви председателят на видинската общинска структура.
„Война“ с бившите съпартийци не се води, категоричен беше Енчев. „Ние отстояваме нашите тези, отстояваме програмата и приоритетите на ГЕРБ, така че който ги припознае, е добре дошъл при нас“, заяви той. И подкрепи думите на Тошев, че напускането на дадена партия е въпрос на личен избор. „Ако някой е решил, че желае да потърси реализация другаде, прав му път. Само в община Видин ГЕРБ има около 250 души нови членове. Така че имаше един положителен резонанс от промените в края на миналата и началото на тази година – доста от тези нови членове заявиха, че сега идват при нас, защото смятат, че могат да работят с нас, а не са дошли преди това, защото не са желали да работят с предишното ръководство“, отбеляза председателят на видинската общинска организация на ГЕРБ.
Във връзка с медийни публикации, че има нови 100 напуснали редиците на ГЕРБ във Видин, Енчев съобщи, че към момента в офиса на партията няма подадени заявления и няма постъпвала конкретна информация. „Ние в структурата нямаме крамоли, които да дават основания да се предполага, че клубове на ГЕРБ ще се отцепят и ще отидат в друга политическа партия. Това, което съм видял при предишните напускания – общо около 80 души, в заявленията им мотиви няма, написани са еднотипно, само са си написали имената, което говори достатъчно за това, че тези хора са подтикнати“, отбеляза Енчев.
Той заяви, че усилията на общинската организация на ГЕРБ са насочени към следващите парламентарни избори. „Готвим се за избори, убеден съм, че те ще бъдат редовни. Имаме амбициите да се представим добре – да бъдем първа политическа сила. Нищо по-малко от първо място на редовните парламентарни избори няма да бъде наша цел. И съм сигурен, че ще изпълним тази цел“, подчерта Емилиян Енчев.
НИЕ